Усвојен пакет помоћи: Пунолетним грађанима по 60, пензионерима по 110 евра


Влада Србија усвојила нови пакет помоћи привреди и грађанима, вредности 249,4 милијарде динара, да би ублажила негативне ефекте пандемије корона вируса, рекла Ана Брнабић

Она је, представљајући нове мере помоћи, рекла су претходна два пакета помоћи била успешна, правовремена, добро смишљена, а да је привреда показала „жилавост“ и да су страни инвеститори наставили да инвестирају и запошљавају раднике.

Заједно са претходна два пакета укупна помоћ државе привреди и грађанима биће 953 милијарде динара, односно осам милијарди евра.

Захваљујући предузетим мерама, по речима премијерке, Србија је остварила “ феноменалне резултате“ у области економије.

„Као што је Србија за многе земље модел у успешној борби против корона вируса, тако ће се и у наредним месецима говорити о нашим економским успесима, када буду објављени званични подаци“, рекла је Брнабић.

Навела је да су у Србији, у време пандемијске кризе коју је оценила као највећу у последњих 100 година, повећане плате у јавном сектору и пензије, да је порасла запосленост, да је инфлација ниска и стабилна, а јавни дуг под контролом и мањи од 60 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Мали: Пунолетним грађанима по 60 евра, пензионерима по 110 евра

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да ће сви пунолетни грађани ове године добити помоћ из државног буџета од 60 евра, а пензионери 110 евра.

Мали је, представљајући нови пакет мера које је Влада усвојила да би ублажила негативне последице пандемије корона вируса, рекао да ће пунолетним грађанима прва уплата помоћи од по 30 евра бити у мају, а друга у новембру.

„Пензионери ће до краја ове године добити по још 50 евра, односно укупно 110 евра“, рекао је Мали.

Како је објаснио, грађани коју буду желели помоћ ће морати да се пријаве само једном, а пријаве ће почети да се примају у априлу, док је почетак исплата планиран за 8. април.

Мали: У трећем пакету помоћ за запослене и у великим компанијама

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је данас да ће запослени у микро, малим, средњим и великим предузећима добити помоћ државе трећим пакетом од по пола минималне зараде за три месеца, март, април и мај.

Он је, представљајући нови пакет помоћи привреди рекао да ће финансијску подршку од по пола минималца добити укупно око 1,4 милиона радника од чега је у великим фирмама запослено 300.000 људи.

„Фирме се за помоћ у минималним зарадама пријављују сваки месец и немају право да отпусте више од десет одсто запослених три месеца након последње исплате“, рекао је Мали.

Додао је да фирме које прихвате помоћ неће моћи ове године да исплаћују дивиденду.

Мали је рекао да ће кроз секторску подршку туризам, угоститељство, рента кар агенције и туристички водичи добити још једну минималну зараду, а градски хотели 350 евра по соби.

Превозници у друмском саобраћају ће, према његовим речима, добити 600 евра по аутобусу у трајању од шест месеци.

„Показали смо да држава може да преузме највећи терет кризе“, рекао је Мали и додао да трећи пакет помоћи ни на који начин неће угрозити макроекономске стабилност и висину јавног дуга од 60 одсто у бруто домаћем производу (БДП).

Извор: Стање ствари


Напиши коментар