Усташе у два геноцида убиле 91 припадника Теслине фамилије


Зверски масакр над Србима у марту 1945. у Смиљану.
фото: Јадовно

Усташе у Независној Државни Хрватској су 1941. године убиле чак 91 припадника фамилије највећег свјетског научника Николе Тесле, рекао је један од посљедњих потомака породице Тесла, Лазар Косановић.

Косановић је рекао да је доста чланова фамилије Тесла током Другог свјетског рата скончало у усташком логору Јасеновац.

– Укратко, 91 потомак је страдао од руке усташа. Усташе су упале у Смиљане 2. августа 1941. године, запалиле цркву у којој је службовао Теслин отац, па чак и кућу Николе Тесле – испричао је Косановић за ТВ „Хепи“.

Он је додао да су неки од чланова породице Тесла одведени у логор Јасеновац, а да је „оно мало чланова породице Тесла што је остало, нестало у новом геноциду од 1991. до 1995. године“.

– Тако у Смиљану данас не да нема ниједног Тесле, него нема ни једног Србина – рекао је Косановић, чија родбинска веза са Николом Теслом потиче преко најмлађе Теслине сестре Марице која се удала у Плашком и преузела мужевљево презиме Косановић.

Косановић је навео да су Теслина кућа и црква спаљене током Другог свјетског рата, а исто се поновило и у рату 1991. године у Хрватској.

– Хрвати му јесу обновили кућу у једном тренутку, али су је поново запалили у последњем рату, као и све његове споменике. Немају право да га својатају – рекао је Косановић.

Писмо Николе Тесле пријатељу: „Ја сам Србин, нема везе где сам рођен“

Извор: Искра


Напиши коментар