Хрватски историчар: Само је Србима забрањено да након 70 година сниме филм о сопственом страдању


Хрватски историчар Горан Шарић рекао је да је његов предлог решења за КиМ је: Србији интегритет, Албанцима суверенитет, мали Шенген отворених граница за проток људи, робе, капитала, идеја, монетарна, царинска унија, заједнички војни савез и политички блок у УН.

То вам је шест-седам земаља које би увек у УН гласале исто. Не мислим да је ово сјајно, али је алтернатива рату. Ако се не седне и разговара, десиће се нови сукоб. Ако Србији отму Косово*, неминовно ће бити сукоба, а то није добро ни за кога – рекао је он.

– Хрвати су снимили 100 филмова о овом последњем рату. Замислите да је Кустурица почео да снима филмове о Сребреници у 50 наставака. Колико би „Оскара“ до сада имао?! Само је Србима забрањено да након 70 година сниме филм о сопственом страдању – огорчен је хрватски историчар и теолог.

Он каже да је хрватски идеал био католицизам и Независна држава Хрватска.

– Прошло је 30 година. Срба нема, чак су се и Хрвати иселили, Хрватска је пуста, опљачкана кроз приватизацију. Игор Мандић је рекао да је Хрватска неуспешан пројекат, а ја мислим да је успешан јер је прављена да не успе. Свој суверенитет су уступили Бриселу. Сада се показало да им је циљ био да се ослободе Срба. Не видим да су срећни због тога. Никад Хрвати неће схватити да им Срби нису непријатељи, а ни Срби да им Хрвати никада неће бити пријатељи – закључује у емисији „Српски свијет“.

Извор: ИН4С, Новости


Напиши коментар