Београд поручио Лајчаку: Нећемо споразум уз признавање


Мирослав Лајчак и Александар Вучић. Фото: Радио киМ, Н1

ЕУ и САД треба јасно да ставе до знања косовским Албанцима да је позиција Србије у вези са признавањем непоколебљива

Брисел и Вашингтон треба јасно да ставе до знања косовским Албанцима да је позиција Србије у вези са признавањем нелегално проглашене независности Косова непоколебљива: такво решење, што се тиче наше стране, не може бити део свеобухватног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Ову јасну и отворену поруку председник Србије Александар Вучић, како сазнајемо, пренео је у среду увече специјалном представнику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку, на састанку у Београду.

Током вишечасовних разговора, најпре на званичном сусрету, а потом и на радној вечери, шеф српске државе указао је да нема више игре, да је Србија спремна за наставак дијалога, али не и на наметнута решења по којима би једна страна добила све, а друга све изгубила, као и да инсистира да се сви претходно постигнути споразуми и спроведу.

Ова платформа о позицијама Србије сигурно није била пријатна „музика“ за Лајчакове уши, сматрају саговорници „Новости“, али верују да ће и у Бриселу и Вашингтону, ипак, бити слуха и мудрости да се уваже поруке које ће из Београда понети специјални изасланик ЕУ.

Какве ће бити реакције западних центара моћи после Лајчакове турнеје по региону убрзо ће се знати: или ће алабански лидери, осокољени подршком пре свега из САД, наставити папагајску песму о „међусобном признавању“ или ће се коначно поново сести за бриселски сто и наставити разговори.

Наши саговорници сматрају да ће теме, када до наставка преговора дође, бити више техничке, о имовини, несталима, економији, а да ће се разговори о статусним питањима пролонгирати на дужи период.

Срђан Граовац, аналитичар из Центра за друштевну стабилност, каже, за „Новости“, да нема дилеме да ће се Србија у наредном периоду суочити са снажним притисцима. Он очекује да ће кандидат за премијера у Приштини, лидер „Самоопредељења“ Аљбин Курти, за кога сматра да је суштински човек по мери и ЕУ и САД, наставити да говори да једино што је Приштини од Београда потребно – јесте столица у УН:

– Међутим, односи снага у свету више нису такви да САД ултимативно могу да захтевају и очекују да Србија испуни све њихове захтеве, укључујући и тај да призна Косово. Мислим да је и Лајчак и те како свестан да ће, ако сада крене са причом око решавања коначног статуса, дијалог опет бити у ћорсокаку. Чак и ако у Вашингтону буду шкргутали зубима на то што се не решава статус Косова, мислим да суштински неће то саботирати. Оно чега можда појединци у америчкој администрацији у овом тренутку нису свесни, али ће и те како то постати, то је да позиција Србије не зависи искључиво од воље ЕУ и САД. Сваки договор који направе Београд и Приштина мора да аминује и Савет безбедности УН, где су и Русија и Кина.

Беже од ЗСО

Највећи део Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина, није реализован ни после 2.876 дана. Приштина тако скоро осам година без казне игнорише овај документ, односно не испуњава обавезе које је преузела, док је српска страна имплементирала све договоре. Гарант тог споразума, који је парафиран у априлу 2013. је ЕУ, а Лајчак је у Београду поручио да ће Брисел инсистирати да се све договорено и испуни.

По мишљењу дипломате Зорана Миливојевића, Лајчак у Београд није донео ништа ново, али је из српске престонице отишао са јасно дефинисаним ставовима о позицијама Србије – признавање Косова не може бити компромис:

– Ако западни центри моћи заиста желе мир и стабилност на овим просторима и стављање тачке на отворена питања, укључујући косовско, онда морају да уваже да су се околности промениле, да се без Србије и заштите њених интереса то не може решити. Морају да уваже да је Косово као независна држава промашени пројекат који се није потврдио и да се без компромисног решења, уз уважавање интереса свих, тај посао не може завршити. Нити је Србија иста она која је некада била, нити се притисцима и уценама, наметањем решења, може нешто постићи. То може само да води у нове сукобе и проблеме на овим просторима, који ће се прелити на целу Европу.

Курти је и у четвртак наставио са провокацијама и претњама стварањем „велике Албаније“, па је тако током посете Албанији изјавио да би уз политичку вољу могао да се распише референдум о уједињењу Албаније и Косова. Са Лајчаком је у четвртак разговарала и премијерка Ана Брнабић, а „балканску турнеју“, специјални изасланик наставља посетом Подгорици.

Извор: Новости


Напиши коментар