Бесплатни уџбеници фондације “Алек Кавчић“ сада доступни свој деци


Фото: Снимак екрана besplatnabiblioteka.com

Бесплатни уџбеници за први и други разред основне школе су доступни на сајту Фондације Алек Кавчић. Уџбеници су одобрени од Министарства просвете и Завода за унапређивање васпитања и образовања. Дозвољена је и дистрибуција и умножавање.

За неколико дана на сајту ће бити објављени и комплети уџбеника за пети и шести разред.

Како обећава оснивач фондације професор Александар Кавчић, ђацима од првог до осмог разреда у ПДФ формату ће на располагању да буде 70 одсто уџбеника који имају одобрење Министарства просвете за употребу у настави у следећој школској години.

Како обећава оснивач фондације професор Александар Кавчић, ђацима од првог до осмог разреда у ПДФ формату ће на располагању да буде 70 одсто уџбеника који имају одобрење Министарства просвете за употребу у настави у следећој школској години.

Међутим, уџбеници у дигиталној форми нису били доступни свој деци због лошег интернета, недостатка рачунара, скупог фотокопирања, па је Кавчић одлучио да књиге и штампа и доставља за два динара по страници.

Фондација Алек Кавчић основана је у Америци 2017. године. У Србији почиње са радом почетком 2020. Основни циљеви фондације су промоција образовања и науке. Оснивач фондације је професор Александар Кавчић, инжењер и научник, познат по свом патенту за читање записа са магнетних меморија који се користи у милијардама рачунара и дискова широм света. Интернет страница Фондације Алек Кавчић: fondacijaalekkavcic.org

„То што су до сада уџбеници били скупи па су коштали пет, шест динара по страници, то је зато што се на њима енормно профитирало и што се покривала једна коруптивна дистрибутивна мрежа која је укључивала чак и наставнике који су добијали рабат за оне уџбенике које они понуде“, истиче проф. Александар Кавчић из Фондације „Алек Кавчић“.

Штампани уџбеници су већ спремни за наручивање и слање од 15. марта. Посао јесте велики.

Уџбенике треба одштампати, обезбедити њихово складиштење и слање, али смањењем трошкова, укидањем картелског удруживања и са мањим профитом за штампаре и издаваче, могуће је да уџбеник кошта колико и часопис на трафици, понавља професор Кавчић и каже да би волео и да други издавачи крену тим примером.

„Тада би и држава са већ постојећим буџетом који има, од шест милиона евра, могла једноставно да купи књиге за све, а не само за рецимо 15-так посто ђака у Србији колико то сада ради држава… Постоје Савети родитеља у школама, дајте до знања да то желите, то је све врло лако остариво“, наглашава Кавчић.

Професор Кавчић верује да је доказао да је могуће да један уџбеник од 100 страна кошта 200, уместо досадашњих осамстотина и више динара.

У договору са издавачима „Нова школа“ и „Инфотехника“, уџбенике ће бити могуће купити и у књижарама, али по тим истим реалним ценама.

Извор: РТС


Напиши коментар