Брига о селу: Ускоро нови програм за помоћ задругама


Илустрација

Министарство за бригу о селу најавило је да ће нови програм помоћи задругама бити објављен крајем марта 2021. године, и који предвиђа пола милијарди динара за старе и новоформиране задруге.

Како је истакнуто, новина програма су земљорадничке или пољопривредне задруге чија је регистрована делатност бављење сеоским туризмом, земљорадничке или пољопривредне задруге чија је регистрована делатност производња предмета или делатност обављања старих И уметничких заната, односно послова домаће радиности као и задруге чији су оснивачи припадници осетљивих друштвених група, са регистрованом делатношћу из области земљорадње, пољопривреде, производње предмета, обављања старих и уметничких заната, односно послова домаће радиности.

За ове три врсте нових задруга, староисти до две године, предвиђен је износ до 7,5 милиона динара.

„Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Србије“ је први у низу програма које ће Министарство за бригу о селу спроводити у току 2021. године, а према условима програма и јавног конкурса који ће бити ускоро објављен, нагласио је ресорни министар Милан Кркобабић.

Новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге могу да рачунају на максималан износ бесповратних средстава до 7,5 милиона динара по једној задрузи, док ће за старе земљорадничке и пољопривредне задруге бити издвојено до 15 милиона динара по задрузи.

Иначе, акција ,,500 задруга у 500 села” кренула је средином 2017. године. Према подацима Министарства за бригу о селу, до сада је за три и по године основано око 830 нових задруга. А како је указао аналитичар и публициста Бранислав Гулан, до покретања ове акције, Србија је била држава у којој се годишње гасило по 100 задруга. Ова акција је вратила задружни дух у Србији у живот. До сада је бесповратни новац од 1,7 милијарди динара добило 152 задруге у Србији. То је први пут да држава на овај начин подстиче развој задругарства. Како је истакнуто, тај новац је допринео бољитку живота и око 6.120 породица у Србији, односно за око 30.000 становника у сеоским подручјима. И академик Драган Шкорић је истакао да пољопривреду, туризам И природне потенцијале треба ставити у функцију развоја села Србије.

Прочитај још: Како је Министарство привреде помогло произвођачима кромпира да пласирају вишкове робе

Аутор: Бранислав Гулан
Извор: Макроекономија


Напиши коментар