Вељко Ђурић Мишина, в.д директора Музеја геноцида: НДХ затирала Србе по налогу Ватикана и Енглеза


Након приказивања филма Гаге Антонијевића „Дара из Јасеновца“ озлоглашени логор постао је главна тема у српској јавности.

Историчар Вељко Ђурић Мишина, в.д директора Музеја геноцида, један је од најеминентнијих учених људи у Срба са завидним знањем о историјским приликама и дешавањима у време формирања Независне државе Хрватске и логора Јасеновац. У интервјуу за Глас Јавности Вељко Ђурић Мишина говори о периоду који је претходио стварању НДХ, о томе како се то није радило тајно већ врло јавно још 1927. године, када је Анте Павелић говорио о својим плановима.

Али, на жалост српска наука не може, како Мишина истиче, да добије на увид стенографске белешке тих говора. Ко то не да да се истина зна? И ко данас у Србији има интереса да документацију држи под кључем? Једно је од питања на која покушавамо да нађемо одговор.

Мишина је истакао да је НДХ имала велику подршку тајних служби: прво су највећу финансијску помоћ добили из Америке и Канаде, потом су их прихватили у Италији одакле је и почело формирање НДХ. Веома велики удео у НДХ има енглеска тајна служба која је, истиче Мишина штитила и након завршетка рата великог усташког злочинца Андрију Артуковића јер су га Британци држали у Ирској, а потом га спровели у Америку, све до момента док Британци нису проценили да је за њих боље да га изруче Југославији како би себе опрали.

Веома је интересантна чињеница на коју је Мишина указао, а то је веза Совјетске службе и НДХ која је била врло блиска. И у време рата и након њега.

Мишина је истакао да је са доласком Броза и Југословенства то било најпогубније за Србе јер се једино нама усађивала идеја о Југословенству док су сви остали и Хрвати и Словенци радили на својој националној свести.

У том смислу, истакао је српске елите више нема. Она је стварана за време Обреновића, у време Михајла и Милана када су се Срби школовали по иностранству а враћали се у Србију и ширили националну свест кроз позориште, књижевност, индустрију. Оформљавањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у време Александра Карађорђевића, српска елита полако нестаје.

Резултат свега тога данас се огледа највише у економском поробљавању Србије, истиче Мишина, где у сваком сеоцету постоји Идеа, хрватска компанија, наше уџбенике штампају хрватски издавачи. И томе нема краја!

Извор: Глас јавности


  • 85
    Shares

Напиши коментар