Данас се навршава 17 година од мартовског погрома на Косову и Метохији


На Косову и Метохији данас ће бити обележена 17. годишњица мартовског погрома, током којег су албански екстремисти и припадници тзв. ОВК са Косова и Метохије протерали више од 4.000 Срба, а њихова имовина и велики број верских објеката је спаљен или порушен, док су многи убијени и нестали.

Централну манифестацију у Грачаници и ове године организују Канцеларија за Косово и Метохију, Епархија рашко-призренска, Дом културе у Грачаници и породице српских жртава.

Убиство рањеног срца – мартовски погром

Обележавање ће почети парастосом у манастиру Грачаница, а затим ће у Културном центру Грачаница бити положене беле руже испред уметничке инсталације „Мис синг“, посвећене несталим лицима.

Потом ће бити отворена изложба Ликовне колоније „Јесен у Призрену“, а затим ће бити одржана академија поводом мартовског погрома.

Српске куће у пламену

Годишњица погрома биће обележена и у Косовској Митровици, где ће бити положени венци на споменик Бели анђео, а затим ће бити одржана академија у Митровачком двору.

Сви догађаји су организовани уз поштовање епидемиолошких мера, истичу у Канцеларији за КиМ.

Уништаване куће, манастири…

Према проценама УНМИК-а, на 33 локације у погрому, који је почео 17. марта и трајао два дана учествовало је око 60.000 Албанаца.

Чак 800 кућа је уништено, а 35 српских цркава и манастира је оскрнављено, спаљено, порушено.

Милан Ружић: Погром

Током два дана погрома горела је Богородица Љевишка (под заштитом Унескоа), Призренска Богословија и Храм Светог Ђорђа, црква Христа Спаса и конак манастира Светих Архангела код Призрена, миниран је манастир Светих Козме и Дамјана у Зочишту, манастир Девич.

Арно Гујон о мартовском погрому над Србима


Извор: Блиц


Напиши коментар