Европске државе једна за другом суспендују употребу вакцине Астразенека


Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила је данас да ће у четвртак одржати „ванредни састанак“ након што је више земаља обуставило употребу вакцине АстраЗенека због бојазни после инцидената који се доводе у везу са згрушавањем крви.

Ирска и Холандија су прошле недеље прекинуле вакцинацију АстраЗенеком. Француска је привремено суспендовала употребу вакцине против коронавируса АстраЗенеца.

„На препоруку министра здравља, из предострожности смо одлучили да се обустави употреба вакцине АстраЗенеца. У нади да ће обустава кратко трајати – ако то буде препорука ЕМА“, након састанка са шпанским премијером Педром Санчесом, објавио Емануел Макрон.

Одлука о престанку имунизације вакцином АстраЗенеца донела је и Италија.

И немачке власти су суспендовале употребу вакцине АстраЗенеца. Такође: из предострожности – због тромб–емболије код неких вакцинисаних пацијената.

Португал је данас привремено суспендовао вакцине против ковида 19 компаније АстраЗенека, следећи потезе неколико других европских земаља усред забринутости због могућих озбиљних нежељених ефеката.

Такође, Кипар је данас суспендовао вакцине против ковида 19 компаније АстраЗенека, чекајући ревизију Европске агенције за лекове.

Словенија се исто прикључује овом списку.

Данска је исти потез повукла 11. марта.

Одмах за њом – Норвешка и Исланд.

Извор: Агенције


Напиши коментар