Енигма декларације: Французи пакују пољске печурке у тегле које увозимо из Мађарске!


Решавање енигме – одакле су печурке, својеврсни задатак који је поставила организација потрошача „Ефектива“, изазвало је бројне коментаре на друштвеним мрежима.

У питању је декларација на једној тегли шампињона у сланом раствору, на којој пише да је произвођач фирма из Француске, као земља порекла је наведена Пољска, а држава увоза је Мађарска. Иако је ово у складу са законом, неким купцима би могло да буде нејасно.

Дејан Гавриловић из „Ефективе“ сматра да је то збуњујуће за потрошаче.

– Није прекршен закон, али спорно је што није јасно географско одредиште, одакле долази производ – објашњава Гавриловић. – Да ли то значи да су печурке узгајане у Пољској, а да је у Француској рађена та финална обрада? Вероватно је тако. Јасно је само да су тегле на крају увезене из Мађарске.

С друге стране, у Националној организацији потрошача Србије не виде ништа спорно и наводе да је то декларисање у складу са законом.

У сваком случају, шампињони су на друштвеним мрежама изазвали занимљиву расправу. Неки су коментарисали да су печурке пропутовале више него неко за живота. Други су били огорчени и питали зашто и шампињоне увозимо, зар не можемо ми да их узгајамо. Појединима је декларација била сасвим јасна – „довољно би било из ЕУ, Французи спаковали пољске печурке, а Мађари су велепродаја за овај део Европе“.

Извор: Новости


Напиши коментар