Загреб: Питања за децу „да ли бисте пре седели поред Србина, Рома или особе заражене ХИВ-ом“?


Илустрација

Наставница веронауке у једној основној школи у Ријеци је тражила од ученика да одговоре на бројна питања у свом задатаку, која се тиче бројних предрасуда.

Питања су била исписана на папиру који је подељен ђацима, а хрватски портал Индекс пише да задатак проблематизује „афричку жену која продаје производе од коже“, спомиње се „Ром који је тек изашао из затвора“, затим „Индијка с једногодишњим дететом“, као и „хрватски тајкун“.

Међу понуђеним питањима су и лекар специјалиста за побачаје, компјутерски хакер, Јеховин сведок, турска глумица врло успешна у Холивуду, енглески фудбалер, репер који живи алтернативним начином живота и млади уметник који болује од ХИВ-а, као и српски војник из Босне.

Питања за ученике осмог разреда су, између осталог, гласила:

Укрцаваш се у воз на релацији Загреб – Индија. Пут ће трајати седам дана. Путујеш у купеу с још три особе. Замисли да добијеш попис особа које можеш бирати као сапутнике у свом купеу. Особе су следеће„…, почиње задатак учитељице веронауке која, како се наводи, тражи од деце да наведу три особе с којима би хтели да путују и три особе са којима никако не би желели да путују.

Директорка школе из које је потекао задатак Сандра Крпан упозната је с наставним садржајем који се шири друштвених мрежама.

Она је потврдила овај случај и додала да је затражила изјаву наставнице веронауке.

Рекла је да је садржај задатка оцењен као непримерен иако, како наводи, наставница тврди да је задатак поставила да би ученике научила да не треба да имају предрасуде према људима.

Додаје да се школа на чијем је челу апсолутно залаже за мир, толеранцију и уважавање различитости.

О свему ће, каже, обавестити и Министарство образовања и ријечку надбискупију.

Извор: Танјуг, Б92


Напиши коментар