Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић: „Дијалог у коме Србија испуњава жеље других је апсурдан“


Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, оценио је да је главни предуслов дијалога Београда и Приштине једнако поштовање права и слобода за све на Косову.

Додао је да је апсурдан дијалог у коме Србија треба да под притиском испуњава жеље друге стране.

„Свако исхитрено или наметнуто решење, које једнострано привилегује једну, а оштећује другу страну, суштински је непримењиво и неправедно. Инсистирање на промени граница противно резолуцији 1244 УН као предуслова за договор је отворени позив за даљи конфликт у целом региону“, написао је Јањић на свом Твитеру.

Како је рекао, наставак дијалога у коме се ради на унапређењу живота људи, заштити угрожена српска баштина на КиМ, заустави исељавање младих људи и поправи економска ситуација је од виталног значаја, а да би пример политичког диктата био споразум који би угрозио опстанак српског народа и СПЦ, довео до брисања историје.

Он је додао да би такав дијалог пре или касније довео до конфликта који би угрозио цео регион и саму ЕУ, као и да ниједна нормална земља то не би прихватила.

„Праведно решење ситуације на КиМ у великој мери ће утицати на будућност и углед ЕУ као посредника. ЕУ у овој улози са ставом земаља чланица које нису признале КиМ, пре свега због могућих последица за своје државе, има обавезу да остане статусно неутрална и посредник добре воље“, рекао је игуман манастира Високи Дечани.

Јањић оцењује и да је улога САД у процесу дијалога веома важна, посебно уколико се подржи тражење балансираног решења, поштовање људских и верских права, заштите светиња СПЦ, што су, каже он, решења које ће унапредити цео регион.

Извор: @SavaJanjic/twitter


Напиши коментар