Израели о страдању Срба у БиХ: Учињена ужасна неправда


Из свега што је комисија закључила, видљиво да је Србима учињена велика неправда

Шесточлана Комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву једногласно је утвдила да је српском народу у БиХ учињена велика неправда, сачењен је извештај о томе који ће свету показати истину.

То је за Радио-телевизију Републике Српске рекао председник те комисије из Израела Рафаел Израели.

Израели је рекао да је Комисија покушала да „исправи“ велику неправду почињену Србима, не зелећи притом да пориче или негира страдања муслимана и Хрвата и свих оних који су учествовали у рату.

„Хтели смо да спречимо свет да оптужи једино Србе и никог другог. Наравно, ми кажемо да су једни чинили одређена погрешна дела, али су и други. Дакле, на тај начин смо стекли целокупну слику и мислим да смо урадили добру ствар“, рекао је Израели.

Комисија, чији је председник, формирана је пре две године, а њени чланови су држављани различитих земаља – двојица су из САД и Русије, двојица из Француске и Италије, двојица из Централне Европе – Аустрије и Србије.

У почетку их је, објашњава било седам чланова, а у међувремену Аустријанац је морао, како каже, из неких разлога да се повуче из Комисије.

„Ми смо, у ствари, само научници, а сваки од нас је посматрао свој делокруг интересовања и сваки од нас је покушао, у сарадњи са другима, да да свој допринос коначном извештају Комисије који има више од хиљаду страница“, рекао је Израели.

Истакао је да су чланови Комисије током писања извештаја настојали да буду коректни, односно да узму у обзир сва разматрања и да их обједине у закључке.

Инсистирали су, каже, на том да нико од чланова не уноси лична политичка виђења, већ да остану строго неутрални и коректни током целокупног рада Комисије и писања извештаја.

Рекао је да је уплитање страних сила у сукоб у БиХ додатно закомпликовало стање, јер се НАТО, под плаштом „спровођења правде“ сврстао на страну муслимана и Хрвата и деловао против Срба са потпуно јасним предубеђењем, односно пристрасношћу, чиме су дугорочно извитоперили правду.

САД су, казао је, приказивале Србе као злочинце који нападају муслимане, оптуживши их и за наводни геноцид у Сребреници.

„Док су тако приказивали Србе, истовремено су муслимане приказивали као свеце који су били нападнути, они су били јадници прогоњени од Запада“, навео је Израели и додао да је све то довело до бомбардовања Србије и до тога да постане омражена земља.

Израели је истакао да су западне силе имале погрешну рачуницу, јер су отвориле пут исламским фундаменталистима.

„Све је то било погрешно, јер је Србија била веза између православног хришћанства, руске Амбасаде, Украјине, Холандије, доле до Беча, Грчке… Дакле, то су све биле хришћанске земље раније, али са проглашењем БиХ муслиманском земљом, пресечена је веза између Русије, Централне Европе и Грчке, све до Медитерана, што значи да су хришћанство и Западна Европа уствари сами себи пуцали у ногу. Да би спријечили Европу да падне под ислам, који ће их касније искористити, једноставно су сами себе ранили и отворили пут за продирање исламских фундаменталиста, што су урадили, нажалост, и касније“ рекао је.

Закључио је да је из свега тога видљиво да је Србима учињена велика неправда те да је Комисија из тог разлога и сачинила објективан извештај о српским страдањима.

Извор: РТВ


Напиши коментар