Израелски научници: Рана фаза истраживања показује да Аспирин помаже у спречавању инфекцију коронавирусом


Аспирин, један од најстаријих и највише коришћених лекова, можда спречава инфекције коронавирусом, закључили су израелски научници.

Како је наведено у стручно рецензираном истраживању, они су открили да код особа које узимају мале дозе аспирина постоји 29 одсто мање могућности да буду тестиране позитивно, пренели су израелски медији.

„Заиста смо били узбуђени када смо видели велико смањење броја позитивно тестираних људи и то пружа обећавајући наговештај да аспирин, толико добро познат и јефтин лек, можда може бити од користи у борби против пандемије“, рекла је Милана Френкел Моргенштерн са Универзитета Бар Илан за израелске медије.

Уз то, код оних који пију аспирин ковид 19 траје краће и они мање пате од последица заразе, додала је она, уз напомену да је то врло важно, јер је продужена болест забрињавајући феномен.

Студија се усредсредила на људе који користе аспирин од 75 милиграма за примарну превенцију кардиоваскуларних болести, али од њих још не болују.

Истраживање је спроведено у сарадњи поменутог универзитета, здравствене службе Леумит и Медицинског центра Барзилаи и објављено у журналу ФЕБС.

Професор Ели Маген, водећи аутор запажање о могућим корисним ефектима ниских доза аспирина на ковид 19 означио је као „прелиминарна, али обећавајућа„.

Милана Френкел Моргенштерн је рекла да је истраживање у раној фази и да се она нада да ће довести до даљег проучавања, нагласивши да не препоручује да људи сами себи преписују аспирин.

Извор: Б92


Напиши коментар