Нови Сад – српска Силицијумска долина


Све већи број компаније улаже у Војводину. Судећи по досадашњим учинцима, северна покрајина очигледно има потенцијал да постане зона високих технологија и зарада.

У наставку текста представљамо вам неке од највећих улагања.

Континентал

Фабрика Континентал аутомотив Србија отворена је у недељу у Новом Саду.

„Када сам видео шта ће се све овде правити, бескрајно сам срећан и поносан на земљу у којој живимо и људе који раде у Континенталу. Ово је већ данас трећи Континенталов центар по броју радника. Верујем да ће овде радити још много више људи“, рекао је том приликом председник Србије Александар Вучић.

Како је додао, то показује колико су Војводина и Србија напредовале – Континентал је врхунац нашег успеха у Новом Саду, целе наше земље. Први пут од октобра крећемо и са дуалним образовањем у Новом Саду, данас људи разумеју да је то један од разлога нашег успеха, истакао је председник.

„Истовремено у Новом Саду ће ове године бити оформљен први Институт за вештачку интелигенцију, што показује колико је Србија спремна за нове технологије и колико је Нови Сад напредовао чак испред Београда“, казао је Вучић.

У фабрици ће се производити напредни електронски системи за управљање возилом. Представници Континетала упознали су председника са призводима објаснивши му да се ту неће правити, на пример, само инструмент табле и дисплеји, већ и паметни управљачки системи.

„Ова фабрика ће Новом Саду и Србији донети производњу хај-тек технологије“, рекао је директор фабрике Лућијано Марћеђијану.

Вредност инвестиције је 140 милиона евра. До данас, ова фирма је запослила више од 600 ИТ инжењера, који су део међународног тима за развој технологије, који броји укупно 5.000 стручњака.

Компанија Континентал, између осталог, развија пионирске технологије и услуге за одрживу и повезану мобилност људи и њихових добара. Основана је 1871. године, а данас послује у чак 59 земаља. Широм својих филијала, развојних центара и фабрика, Континентал запошљава више од 240.000 људи.

Институт за вештачку интелигенцију

Оснивање Института за вештачку интелигенцију који је Вучић поменуо на отварању Континентала предвиђено је Акционим планом Стратегије за развој вештачке интелигенције за период 2020-2022. године.

Како је већ писано, Институт би се бавио истраживањима које се односе на примену вештачке интелигенције у различитим областима, са израженим мултидисциплинарним приступом уз сарадњу са научно-истраживачким установама у областима примене, са привредом и јавним сектором.

Поред научно-истраживачких пројеката институт би имао задужења која се односе на анализу и праћење стања у области вештачке интелигенције у Србији, пружање генералне подршке прилагођавању решења за српски језик, заједно са јавним сектором и привредом. Институт би располагао најсавременијом опремом, хардвером и софтвером, неопходном за спровођење свих активности.

Предвиђено је да до 2025. Институт има 50 запослених истраживача, 10 покренутих мултидисциплинарних пројеката и 10 пројектата у заједничкој сарадњи са приведом.

Нидек

Како је недавно потврђено за Б92.нет, јапанска компанија Нидек, произвођач електричних мотора, већ је регистровала фирму у Србији. Долазак овог гиганта најављиван је као „револуција у реиндустријализацији“ Новог Сада, а наводно би компанија требало да уложи око 1,9 милијарди долара у изградњу фабрике.

О доласку Нидека у Србију писали су раније и јапански медији. Тако је почетком новембра, токијски пословни дневник Никеи, навео да ће та компанија уложити 200 милијарди јена (1,9 милијарди долара) у изградњу фабрике мотора за електрична возила.

Председник јапанске компаније Јун Секи је у септембру био у посети Србији када је са председником Александром Вучићем разговарао о могућем улагању. Делегација компаније Нидек, коју је предводио Секи, посетила је тада и област Север 4 у новосадској индустријској зони како би истражила потенцијалну локацију за пројекат.

О доласку Нидека говорио је раније и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић наводећи да би то за Нови Сад била једна револуција у реиндустријализацији.

Корпорација „Нидек“ је јапански произвођач електричних мотора и има највећи удео на глобалном тржишту за мале вретенасте моторе који напајају хард-диск погоне. Од 2017. године компанија има 296 подружница које се налазе, сем у Јапану, и широм Азије, Европе и Америке.

Бросе

Извор: Бросе

Како је раније речено, изградња фабрике Бросе значи 450 милиона евра извоза више за Србију.

„Бросе је најбоља ствар која се десила Србији у последњих 50 година. То је фабрика која ће да мења све, не само у Панчеву и Банату, него у Београду“, поручио је председник Вучић на полагању камена темељца за ту фабрику, пре око годину дана.

Рекао је да ће обични радници на почетку имати 750 евра плату, а инжењери 1.500 евра, а до 2026. године плата ће, како је рекао, бити између 1.900 и 2.100 евра.

Он је истакао да Бросе производи „све што може да нам падне напамет“ од делова за аутомобиле, електромоторе, систем за управљање воланом, бензинске пуме, климе.

„Око 50 одсто свих новонаправљених аутомобила у свету има делове које је направила фабрика Бросе. Поносан сам што ће да раде у нашој земљи“, изјавио је председник тада.

Председавајући Бросе Групе Михаел Стошек додао је да Бросе послује у 24 земље, да и има 26.000 запослених и да годишње оствари промет од 6,2 милијарди евра. Истакао је да је компанија Бросе, која је основана 1971. године као породична фирма, данас на четвртом месту у свету по испоруци ауто-делова и да годишње снабдева аутомобилску индустрију са око 200 милиона електричних мотора годишње.

Како је тада објашњено, у фабрици Бросе у Панчеву производиће се модули вентилатора за хлађење мотора за системе управљача и пумпе за уље, као и електронике.

Научно-образовни центар у Новом Саду

Научно-образовни центар у Новом Саду отворен у јануару, 2020. године

У Новом Саду биће изграђен нови научно-образовни центар за развој напредних технологија. Представљаће даљи корак инвестирања америчке компаније Епиц Гамес у ИТ заједницу у Србији и региону, а како је летос истакла премијерка Ана Брнабић, то је најбољи показатељ потенцијала Србије у иновацијама и новим технологијама.

Реч је о пројекту компаније 3Латерал, чланице Епиц Гамес-а, једне од водећих технолошких компанија из области интерактивне забаве.

У близини новосадског Универзитета биће изграђен центар за продукцију у домену интерактивних медија и истраживање и развој технологија по светским стандардима, а за три до четири године на овој локацији радиће стручњаци из области уметности и рачунарских наука на развоју најнапреднијих технологија за цео свет.

Брнабићева је том приликом подсетила и на други важан пројекат за Нови Сад – изградњу нове зграде Института Биосенс у шта ће бити уложено око 10 милиона евра.

“Са ова два пројекта у наредне три године Нови Сад и Србија биће без премца у новим технологијама“, поручила је премијерка.

Новосадски научно-технолошки парк

Уз то, пре више од годину дана завршена је прва фаза изградње Научно-технолошког парка у Новом Саду, који је намењен Факултету техничких наука.

Пројекат је вредан 26 милиона евра.

„Желели смо да имамо трансформацију друштва заснованог на иновацијама, јавном предузетништву и бољу будућност за нове генерације. Те 2014. године нисмо имали ни програмирање у школама, прошла је била деценија како су родитељи то захтевали од Владе. Нисмо имали ни интернет у школама. Сада ће, до краја овог мандата, све школе имати обавезан интернет. Оставићемо све инфраструктурне предуслове будућој влади да може да настави у том смеру развоја друштва“, рекла је тада премијерка Ана Брнабић.

Научно-технолошки парк у Новом Саду је паметна и зелена зграда, која ће имати вишеструки значај, пре свега у домену повезивања науке и привреде, у области информационих технологија и стартап пројеката.

Извор: Б92


Напиши коментар