Оскрнављене и опљачкане две цркве на Косову и Метохији


Црква у Клокоту

После цркве у Клокоту, данас на Задушнице оскрнављена је и обијена још једна црква на Косову и Метохији, Црква Свете Тројице у Партешу, саопштила је канцеларија за КиМ.

Коко се наводи у саопштењу, непознати починиоци ноћас су опљачкали Цркву Свете Тројице у Партешу и из ње однели новац из благајне и везену плаштаницу, која представља велику вредност ове светиње.

Пљачка је примећена јутрос током отварања цркве да прими вернике који обележавају Задушнице, наводи се у саопштењу и додаје да су врата на цркви била обијена, а фиоке отворене.

„Чињеница да је црква похарана и оскрнављена баш на Задушнице посебно говори о статусу и угрожености српских светиња и верској нетолеранцији која влада на простору Косова и Метохије. Истовремено се на овај начин Србима шаље порука да у миру не могу ни своје мртве да ожале“, истиче канцеларија за КиМ.

У саопштењу се подсећа да је то већ други пријављени случај од јутрос у којем су се на мети вандала нашле српске светиње на КиМ, након што је похарана и Црква Светог Петра и Павла у Клокоту.

Указује се да се „оваквом нецивилизацијском понашању мора се стати на пут“ и наглашава да најновије скрнављење светиња показује да се без одлагања мора повећати безбедност у српским срединама јужно од Ибра.

Канцеларија за Косово и Метохију истиче да међународна заједница има дужност и поверену мисију да на терену гарантују безбедност свима, посебно Србима који се готово свакодневно суочавају да претњама и нападима.

Обијен православни Храм Светог Спаса у Шибенику

Обијена православна црка у Клокоту на Задушнице

Православна Црква Светог Петра и Павла у Клокоту обијена је на Задушнице, а лопови су из ње однели новац и одређени мобилијар, саопштила је Канцелаија за Косово и Метохију.

Да је у цркву проваљено, приметио је мештанин који помаже око цркве и који је овога јутра кренуо да је отвори за вернике, наводе из Канцеларије.

Непознати починиоци, како се сумња, у цркву су провалили кроз прозор који су отворили пајсером.

„Срамота је да Срби на Косову и Метохији ни на Задушнице немају мира и да се њихови верски објекти скрнаве и налазе на мети чак и на дан када обележавају спомен на своје преминуле“, наводи се у саопштењу.

Овај случај, како се додаје, најречитије говори о угрожености православне баштине и верских објеката на Косову и Метохији, који су учестало мета вандала, пљачке, скрнављена, као и претензија на њихову имовину и поседе.

Из Канцеларије укзују да је само током прошле године на Косову и Метохији забележено више од 80 инцидената чије су мете били Срби, њихова имовина, гробови, цркве…

„То јасно показује да свако нереаговање привремених инситутуција у Приштини, потпомогнуто индолентношћу међународне заједнице, шаље поруку изгредницима да су Срби и њихови објекти легитимна мета“, напомиње се у саопштењу.

Такође се захтева да се сваки овакав случај расветли, а починиоци санкционишу, јер једино тако можемо градити мир и заједничко поверење.

Српска листа: Процесуирати одговорне за скрнављење цркава

Српска листа позвала је данас косовску полицију да хитно спроведе истрагу и процесуира одговорне за скрнављење цркава у општинама Клокот и Партеш.

„Срамно је да су у 21. веку верска нетолеранција и скрнављење светих места део свакодневице српског народа на Косову и Метохији пред очима Европе и света. Ови вандалски напади као и стотине порушених споменика, на српским гробљима, које ће данас обићи наши сународници, су брука косовских институција и међународне заједнице која је задужена за мир и стварање нормалних друштвених односа кроз промовисање суживота и толеранције на Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу Српске листе.

Како се додаје, пљачкање цркве Светог Петра и Павла у Клокоту и цркве Свете Тројице у Партешу су тек једни у низу у последњих неколико недеља, на који нажалост није било хитрих и оштрих реакција међународних представника и лидера косовских институција из Приштине.

Према њиховој оцени, то додатно разочарава српски народ јер показује антисрпски наратив који је и даље присутан и који толерише нападе на Србе, српску имовину као и Српску православну цркву.

Извор: РТВ


Напиши коментар