Почели радови на археолошком налазишту Медијана


Археолошко налазиште Медијана

Након што је више од две године од затварања изабран нови извођач радова, почела је прва фаза реконструкције зграде музеја на Археолошком налазишту Медијана.

У току је санација зграде која обухвата унутрашњост и галерију, а у плану је и целокупна реконструкција спољашности зграде са изградњом степеница, прилаза и стварањем адекватних услова за откривање мозаика. Уколико све буде текло по плану, Археолошки парк Медијана ће, како је саопштено, бити отворен почетком лета.

Више од 1.000 квадратних метара мозаичких подова у летњој резиденцији цара Константина из 4. века, међу којима су глава митског чудовишта Медузе, речно божанство Флавус, кукасти крст као симбол трајања, као и највеће царске терме у Србији тек недавно откривене у Археолошком парку Медијана у Нишу, на лето ће, како најављују челници града Ниша, бити доступни јавности.

Историја

Налазиште Медијана смештено је у источном делу Ниша, на пола пута за Нишку Бању. Настало је у време владавине цара Константина Великог (306 – 337), као римско насеље или комплекс летњих резиденција типа урбаних вила и велико пољопривредно газдинство, отвореног типа, покрај пута, који је од Наиса водио ка истоку, према Сердици и даље према Константинополису.

– Програм „Градови у фокусу“, који финансира Министарство културе и информисања и Град Ниш, подразумева две пројектне активности, реконструкцију музејске зграде која је у току и пројекат туристичке презентације који ускоро почиње. Тренутно се ради санација терена на простору античког археолошког локалитета, а привремено осветљење до краја месеца поставиће ЈКП „Паркинг сервис“ – пише у саопштењу објављеном на сајту Града Ниша.

Наставак археолошких истраживања одвијаће се без затварања овог јединственог комплекса.

Историја: Новости


Напиши коментар