Проблем ратних дневница: Истекао рок који су борци дали власти


Архивска фотографија

Како би коначно решили проблем ратних дневница, учесници рата 1999. године тражили су да их председник Вучић и премијерка приме на разговор до 15. марта.

Међутим добили су одговор да ће их уместо њих примити друга делегација, са министарком за борачка питања, на шта председник куршумлијског удружења “Гвоздени пук” Дејан Милошевић каже да не пристају.

Милошевић, који је и сам учесник рата 1999. године и у судским процесима за дискриминацију јер ратне дневнице нису исплаћене свим борцима, каже за Јужне вести да више не пристају на састанке ни са ким, осим са председником и премијерком, јер на досадашњим никада ништа није решено.

Ми смо пре петнаестак дана тражили да нас приме до 15. и да решимо већ једном проблем ратних дневница и борачког додатка и борачких пензија. Они су одговорили да ће нас примити друга делегација, али ми на то не пристајемо, пристајемо само на састанак са председником и премијерком – каже Милошевић.

Према његовим речима, држава је исплатила милионе за судске трошкове на основу тужби за дискриминацију, а борци који су тужили нису добили ниједан динар, чак су плаћали и судске таксе.

Тај новац су поделили поједини адвокати, извршитељи и људи из власти. Ми смо више пута опомињали да то не раде и да новац вансудским поравнањем исплате борцима за неисплаћене ратне дневнице. Последње 3 године константно иду суђења за дискриминацију, то су беспотребни трошкови где је пљачкана и држава и борци.

Писмено су, каже, више пута о томе писали председнику, премијерки, министрима, Скупштини, председници Скупштине, али нико није реаговао. Милошевић указује да осим проблема са дневницама постоје многи борци који су оболели после ратова, изгубили посао и нису се снашли, па сада немају никаква примања и преживљавају.

То све не може да реши Министарство, нема та овлашћења, то мора да реши Влада. Уколико нас председник не прими заказаћемо штрајк, поставићемо шаторе испред председништва и позваћемо све незадовољне борце и остале грађане, али са захтевом да због неиспуњених обећања и то више пута поднесу оставке – каже Милошевић.

Подсетимо, група бораца, међу којима је и Милошевић, наплатила је своје ратне дневнице 2008. године, а они који су такође били у рату, а од државе нису могли да наплате дневнице, осетили су се дискриминисано.

Милошевић из угла сведока у судским процесима његових сабораца прича да скоро сви који поднесу тужбу за диксриминацију тај спор са државом и добијају, али да уместо решења, тек тада почињу њихови проблеми, јер многи од њих не могу да наплате штету нанету дискриминацијом због различитог тумачења застарелости тих потраживања.

Извор: Јужне вести


Напиши коментар