Рецепт из 18. века: Манастирски посни пребранац


Ево једног предивног рецепта за посни пребранац на води који ћете сигурно заволети.

Пасуљ је иначе донет на Балкан у 17. веку из Италије и како се ширио тако су се све више откривале његове храњиве вредности. Па је тако почетком осамнаестог века један монах писао како је јело од 50 зрна пасуља довољно да се прегура дан у пољу. И из тих списа разноразних рецепата појавио се и овај који је мати Евдокија из Грчке пренела у Србију негде почетком 19. века.

Касније се тај рецепт раширио не само по манастирима него и у време великих постова спремало се по кафанама. И тада као и сада звао се “манастирски посни пребранац на води“. Рецептура се уопште није променила јер што мењати нешто што је одлично. Ја сам рецепт добила од другарице чија је тетка монахиња у Грчкој и они га врло радо спремају.

Припрема

Од састојака је потребно за две особе: 300 г пасуља, 2 кашичице соли, кашика алеве паприке, 10 г бибера у зрну, 3 листа свеже нане, већа главица црног лука, 2 чена белог лука, љута паприка. Једна мала напомена: по особи иде 150 г пасуља и једна кашичица соли па се равнајте тако. Узмите пасуљ, па га потопите вече пре у литар хладне воде. Сутрадан ту воду исипајте па налијте 2 л воде у пасуљ. Додајте бибер, црни лук који сте на пола исекли, соли. Ставите на јаку ватру, па кад проври додајте нану. Кувајте на јакој ватри 10 минута уз мешање. Пазите да не загори. Сипајте пасуљ у пекач, добро налијте водом у којој се кувао пасуљ, додајте целе ченове белог лука и алеву паприку. Све измешајте. Воде слободно доста налијте, скоро до врха.

Ставите паприку, па у рерну на 180 степени 15 минута. Проверите да ли имате довољно воде јер не сме да буде сув, па појачајте на 200 степени. Тако да се пече 20 до 25 минута уз надгледање да ли има воде јер треба да буде софтан. Он ће у рерни лепо да крчка. Када се направи корица одозго онда је готов. Врло једноставан пребранац, а невероватно укусан.

Састојци

300 грама пасуља
2 кашичице соли
1 кашика алеве паприке
1 већа главица црног лука
2 чена белог лука
1 љута папричица
10 г бибера у зрну
3 листа нане

Извор: РецептиБлиц


Напиши коментар