Таин, српски војнички хлеб из Балканских ратова


Фото: agroklub.rs

Таин је векна хлеба српског војника из Балканских ратова и Првог светског рата, направљен од мешавине ражаног и пшеничног брашна у односу 70:30 %, а има особину да се тешко квари.

Састојци (за 4 особе)

260 г ражаног брашна, 110 г пшеничног брашна, 2 равне кашичице соли, 1/4 кашичице сувог квасца, 375 мл воде
Финале: око 50 г пшеничног брашна за мешење
Измерен хлеб после печења има тежину од 600 грама.

Припрема

Хлеб се припрема 24 сата. Ако смо почели с припремом у 9 ујутро, у 9 увече ћемо хлеб премесити, а у 9 ујутро следећег дана ћемо га завршити. Осим дугог стајања, нема великог посла око хлеба.

Измерити и просејати обе врсте брашна. Код ражаног брашна на крају кашиком погурати мекиње кроз решетку. Било би боље да брашно буде интегрално.

У чинију с брашном додати со и квасац, па промешати. Додати воду и кашиком умутити тесто. На почетку ће бити житко, а касније током мешања све гушће. Влажним рукама формирати лопту, ставити је у чисту чинију и покрити пластичном фолијом.

Оставити да стоји 12 сати, а затим у чинији руком премесити тесто, вратити пластичну фолију и оставити следећих 12 сати да стоји. Након тог времена појавиће се мехурићи ваздуха на површини теста. Хлеб неће много нарастати с обзиром да има тек мрвицу квасца. Улазимо у последњу фазу припреме. Тесто пребацити на побрашњену радну површину, па га обликовати у округлу векну помоћу пшеничног брашна. Побрашнити калуп за печење, па на средину ставити лопту од теста, мало је побрашнити одозго, покрити и оставити да мирује следећа 2 сата.

Загрејати рерну на 220°Ц.

Калуп покрити алу-фолијом и ставити га у врућу рерну. Пећи хлеб испод фолије 30 минута, затим склонити фолију и пећи још 15-20 минута на 200°Ц. На крају би требало да хлеб има тамну корицу, па се равнати тим податком кад је време печења у питању.

Хлеб умотати у чисту кухињску крпу и оставити сат времена да се хлади на собној температури. Ако се притом чује пуцкетање корице, таин је испао како треба.

У музеју у Пироту се чува један таин испечен 1912. године, следовање војника Алексе Здравковића

Прочитај још: Таин – хлеб који је српску војску сачувао од глади

Извор: Одабрани рецепти


Напиши коментар