Фондација Шер: „Грађани пријавите где су у Београду камере за биометријски надзор“


Истраживач Фондације Шер (SHARE), Бојан Перков, позвао је грађане Србије да се укључе у борбу против неовлашћеног биометријског надзора и да иницијативи #хиљаде камера доставе фотографије камера из свога краја.

„Свако ко је заинтересован да се укључи у рад иницијативе #hiljadekamera може да нас прати на Твитеру или се пријави путем форме или мејла који се налазе на сајту хиљаде.камера.рс. Веома нам је важан допринос грађана у мапирању паметних камера по Београду – фотографишите камере у вашем крају и поставите их на Твитер са локацијом и хаштагом #hiljadekamera, или нам их пошаљите на мејл хиљадекамера@протонмаил.цом”, рекао је Перков.

Он је за портал „Сторителер“ (storyteller.rs) рекао да грађани моделе „паметних камера“ могу проверити на Твитер налогу иницијативе #hiljadekamera.

Додао је да је за сада пројекат биометријског видео-надзора МУП Србије само у Београду, али да није искључено да ће се појавити и у другим градовима ради успостављања тзв. паметних градова.

„Грађанска иницијатива #hiljadekamera већ више од две године покушава да добије одговоре и информације о овом веома проблематичном пројекту који се увелико имплементира без одговарајућег правног основа, што је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у два наврата утврдио“, казао је Перков.

Он је објаснио да би биометријски видео-надзор био у складу са законом да је пропорционалан и неопходан, а такође морају постојати јасан правни основ и сврха обраде података.

То није „само обичан видео-надзор већ напредни информациони систем“ који чине паметне камере које користе технологију за препознавања лица, објеката и регистарских ознака возила, и у којем се обрадјује велики број биометријских података о личности грђана очитавање лица, очију, начина хода и другог.

Извор: Бета


Напиши коментар