Црна Гора: Ускоро темељни уговор државе и Српске православне цркве


Цетињски манастир

Министар правде, људских и мањинских права Црне Горе Владимир Лепосавић изјавио је да је Српска православне црква (СПЦ) једина традиционална црква, односно верска заједница, са којом држава није претходно склопила темељни уговор о сарадњи, али да ће се „ускоро отклонити и та дискриминација“.

„Министарсто правде, људских и мањинских права, заједно с правним експертима и представницима Цркве, успешно је обавило дијалог и усагласило текст будућег споразума, па су сада створени сви услови да се овај споразум потпише“, рекао је Лепосавић за данашњу Политику.

Како је навео, имао је част и посебно задовољство да учествује у том дијалогу „јер су легитимна права Цркве била полазна основа“.

„Представници министарства и Владе Црне Горе прекинули су праксу уцењивања Цркве, бринући превасходно о томе да темељни уговор буде у складу с Уставом и правним поретком Црне Горе. То је уједно и најбољи пример секуларности и начела одвојености цркве и државе, које се заснивана разумевању и сарадњи“, рекао је Лепосавић.

Извор: Бета


Напиши коментар