Јавности по први пут представљена фигурина богиње винчанске културе стара 7.000 година


Праисторијска фигурнина стара 7.000 година у рукама археолога Сање Црнобрње-Красић, Фото: С. Бабовић/Новости

Статуету стару око 7.000 година, откривену на локалитету Витковачко поље код Александровца 12.августа, 2019.године, јавност је премијерно могла да види пре два дана потпуно рестаурирану и конзервирану, како је и изгледала када је имала своју обредну функцију у праисторији.

За ово откриће,како су “Новости” писале, заслужна је археолог Сања Црнобрња-Красић, која је у оквиру заштитних истраживања чији је носилац био Народни музеј у Крушевцу, пронашла стаутету.

Историчар Иван Брборић, директор Завичајног музеја Жупе, наводи да је у сарадњи са великим бројем стручњака, примењен савремен, мултудисциплинарни приступ конзервацији,како би се овом важном историјском артефакту обезбедио највиши степен заштите.

– Уз велику помоћ Министарства културе и информисања, у прилици смо да ове године реконструишемо наш музеј али и дигитализујемо статуету са Виткова, а о тим, заједничким резултатима, сачињен је десетоминутни филм који ће премијерно бити приказан на промоцији у Дому културе-наводи Иван Брборић,директор Завичајног музеја Жупе,који је у међувремену добио статус установе заштите.

Прва пронађења богиња висока 35 центиметара имала је практично све делове, осим једне ноге, и извесно потиче из периода од 5.500 до 4.750 г.п.н.е, припада косовској варијанти винчанске културе у погледу уметничке обраде и декорације.

-Ископ је практично “пресекао” једну кућу,која је била димензија 6 са 8 метара или 6 са 4 метра-предочила је за “Новости” археолог Сања Црнобрња-Красић,која је радове изводила у оквиру провере терена пре увођења локалне канализационе мреже..

На локалитету Витковачко поље давне 1969.године, на само 50-ак метара од праисторијске куће откривене 2019.године, нађене су сада већ славне антропоморфне скулптуре “Лејди оф Александровац” (Миладија), “Венус де Жупа” (Ружица), “Мадам де Витково”(Гроздана),као и венера – “Мадам де Венчац”.Венере су 1991.године биле део Светске изложбе музеја “Тера Амата” у Ници, а представљене су и у репрезентативним музејима у Енглеској и Данској. Представљању досадашњих резулата и “премијери” пронађене статуете присуствоваће и министарка културе Маја Гојковић.

Очекују се нова открића

На локалитету Витковачко поље,на неких четири километра од Александровца, које се тренутно простире на 120 хектара,нађени су и монументални жрвањ за млевење хране,као и остатак пећи састављене од две поднице и 20 центиметара савијене поломљене керамике,која је служила као термичка-тампон зона.

Нова открића на територији села Витково и Венчац очекују се у оквиру првих озбиљних систематских истраживања. Интересантно је да су пре две године међу фрагментима нађени и делови још једне стаутете, а како су “Новости” објавиле, утврђено је да откривени делови (руке, ноге, до постоља), припадају још једној, засебњ фигури.

Извор: Новости


Напиши коментар