Још један домаћи филм о Јасеновцу – снимање почиње 2022.


Усташе спроводе жене и децу са Козаре,Фото Историјски музеј Југославије

Мирослав Могоровић, продуцент филма „Дјеца Козаре“ у режији Лордана Зафрановића, каже да је почетак снимања тог остварења планиран за пролеће 2022. године и да је нашој и суседним културама потребно неколико добрих филмова о настајању зла у Јасеновцу.

Могоровић за Тањуг истиче да је нашој и суседним културама потребно неколико добрих филмова о настајању зла у Јасеновцу како би што већи број људи схватио механизме настајања зла и све што таква историјска и хумана странпутица доноси и односи човечанству.

По плану реализације остварења, Могоровић открива да би снимање филма „Дјеца Козаре“ требало да почне у пролеће 2022. године.

„Наш план је да се ове гоине позабавимо затварање финансијске конструкције филма, како би 2022. ушли у реализацију“, казао је Могоровић о додао да ће филм „Дјеца Козаре“ бити сниман у два наврата.

Остварење филмског пројеката „Дјеца Козаре“ задесило је, како каже, превише деструктивних околности: од распада државе у којој је настао сценарио за тај филм, преко борбе за средства да се тај филм сними, па све до пандемије светских размера која се јавља једном у 100 година на почетку реализације тог остварења.

„Тамо се одигравала борба између добра и зла“

Филм Лордана Зафрановића „Дјеца Козаре“ је, подсећа он, након три неуспела покушаја подржан на прошлогодишњем конкурсу Филмског центра Србије за финансирање и суфинансирање производње домаћег дугометражног филма са националном темом.

Према његовим речима, филм почиње збегом несрећних људи пред усташким терором на Козари 1942. године, а завршава се 1945. падом фашиштичког, у овом случају усташког режима и ослобађањем логора Јасеновац и читаве некадашње Југославије.

Егзодус: Деца Козаре 1942. године

Тема филма се, наглашава Могоровић, тиче свих људи који живе на простору некадашње Југославије.

„Злочин у Јасеноцу јесте обојен национално јер је чињеница да су у концентрационом логору на територији фашистичке Хрватске убијани Срби, Јевреји, Роми…, али се тамо пре свега одигравала борба између добра и зла. Добро и зло постоје у свим нацијама, па је филм о Јасеновцу, тој метафори зла, опомена за све нас. Баш због те универзалне поруке радња филма се одиграва из визуре детета чија свакодневица постаје бруталност злочина у НДХ логору“, казао је Могоровић.

Прочитај још: Тајна парцеле 142 на загребачком гробљу Мирогој: „Овдје је сахрањено неколико стотина дјеце са козаре“

Извор: Б92


Напиши коментар