29 година страдања српских цивила у селу Сијековац: Злочин починиле јединице из Хрватске


Илустрација/РТВ

Злочин у Сијековцу је „први масовни злочин према цивилима у БиХ и тим покољем 26. марта 1992. године почео је необјављени рат против српског народа у БиХ“.

Удружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) саопштило је да се данас навршава 29 година страдања српских цивила у селу Сијековац код Босанског Брода, када су различите формације и са хрватским ознакама прешле Саву из Хрватске починиле ратни злочин над становништвом српске националности.

Како се наводи у анализи, мотив и узрок напада на Сијековац до данас остаје под знаком питања.

Хрватско-бошњачке снаге убиле цивиле и запалиле педесетак кућа у селу без икаквог повода, а Хјуман рајтс воч (ХРВ) наводи да није могао утврдити наводе о покољу, јер се, наводно, радило о оружаном сукобу између српских и хрватско-бошњачких војника, при чему је, како ХРВ тврди, погинуло само двадесетак војника.

У таквој анализи ХРВ-а, „цивилне жртве у том сукобу настале су случајно, када су се мештани нашли између две сукобљене стране“.

Још циничнија су тумачења неких извора, да је „хрватско-бошњачки упад у Сијековац био одговор на покушај српске паравојске да заузиме Савски мост који води према Хрватској“, при томе нема одговора на питање шта су радиле војне снаге Републике Хрватске на територији БиХ.

У току тих дејстава забележена су заробљавања, мучења и егзекуције српских цивила на стадиону у Босанском броду.

Суд Босне и Херцеговине је у мају 2014. године осудио Земира Ковачевића на 10 година затвора, јер је као припадник Интервентног вода 1. босанскобродске бригаде, у току марта и априла, као и јула и августа 1992. године на подручју Босанског Брода, сам и са неидентификованим припадницима ХОС и Хрватске војске учествовао у убиствима, мучењима, незаконитом затварању, одвођењу на принудни рад, пљачкању и уништавању имовине цивила српске националности.

Линта: Први масовни злочин према циилима у БиХ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсетио је да се данас, 26. марта, навршава 29 година од бруталне ликвидације девет српских цивила у селу Сијековац, код Брода, од стране Хрватске војске и муслиманско-хрватских паравојних формација.

У данашњем саопштењу за јавност, он је истакао да је у питању „први масовни злочин према цивилима у БиХ и тим покољем 26. марта 1992. године почео је необјављени рат против српског народа у БиХ“.

„Током вишемесечне хрватско-муслиманске окупације у Сијековцу је почињен ратни злочин над укупно 46 српских цивила, углавном жена, деце и стараца, међу којима је најмлађа жртва био дечак од 17 година а најстарија мушкарац од 77 година. Месец март је познат по злу Србима у Броду и Босанској Посавини јер су 3. марта 1992. године јединице Хрватске војске прешле мост на реци Сави и заједно са паравојним хрватско-муслиманским формацијама извршили окупацију тадашње општине Босански Брод“, навео је Линта.

Он је истакао да је тим оружаним чином почела агресија Хрватске на БиХ с циљем масовног убијања и етничког чишћења Срба са њихових вишевековних територија.

Линта је подсетио да је за овај свиреп злочин у Сијековцу осуђен једино Земир Ковачевић, и то „на понижвајућу казну од свега 10 година затвора“.

„Наведени злочин је посебно страшан јер су међу починиоцима били комшије Муслимани и Хрвати. Велики број људи који су учествовали у злочину у Сијековцу и бројним другим местима на подручју Брода и Посавине седе мирно и никада нису одговарали за монструозна злодела која су починили према Србима током 1992. године“, рекао је Линта.

Он је навео да је у Посавини од марта до октобра 1992. године убијено више од 3.500 Срба и да је постојало је 56 логора у којима су Срби мучени на најсвирепије начине и део у њима ликвидиран, и позвао Тужилаштво Србије да процесуира одговрне за те злочине.

Извор: РТВ


Напиши коментар