Београд расписује конкурс за споменик Диани Будисављевић


Одбор за подизање споменика Диани Будисављевић одлучио је на јучерашњој седници да буде расписан конкурс за идејно решење монумента.

Седницом је председавао заменик градоначелника Горан Весић, а присуствовали су главни урбаниста Марко Стојчић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић.

Весић је прецизирао да је дошло време да се распише конкурс.

– Град Београд ће наредних дана расписати конкурс путем којег ће позвати вајаре, архитекте и уметнике да се јаве и предложе решење за споменик. Такође, данас смо изабрали жири који ће одлучивати о изгледу будућег споменика и овом приликом изражавам велико задовољство што су у њему људи који имају велики лични углед и који ће дати свој допринос да споменик буде онакав какав Диана Будисављевић и заслужује – рекао је Весић.

Прецизирао је да је председник тог жирија Леон Којен.

– Очекујемо да до краја године или евентуално почетком следеће Београд коначно добије споменик који чекамо дуже од осам деценија – нагласио је Весић.

Леон Којен је рекао да подизањем споменика Диани Будисављевић Београд враћа дуг који траје деценијама.

– Под комунистичким режимом њено племенито дело чудесних размера било је скривано и остало је непознато генерацијама и генерацијама људи. После пада комунизма све се наставило како је и започето 1945. године. Београд не само да нема споменик Диани Будисављевић, него нема ни споменик јасеновачким и другим жртвама усташког терора. Надам се и уверен сам да ће се то исправити наредних година. Култура сећања у Србији није оно што би морала да буде и сваки корак којим се то исправља је добродошао и има велики значај. Надам се да ћемо добити и уметнички и морално адекватне значајне предлоге и да ћемо моћи да изаберемо уметничко остварење које ће достојно сведочити о великом подвигу Диане Будисављевић – истакао је Којен.

Извор: Беоинфо


Напиши коментар