Дарко Танасковић: “Све мање шансе да Степинца канонизују у свеца”


Степинац у руковању са Павелићем Фото: викимедиа.орг

“Како време протиче, све су мање шансе да се надбискуп Алојзије Степинац канонизује”, каже дипломата и оријенталиста, професор Дарко Танасковић, који је био члан Мешовите православно-католичке комисије, која је годину дана разматрала улогу Степинца у Другом светском рату.

– Папа Фрања нема намеру да у оквиру свога понтификата изврши канонизацију Алојзија Степинца, због тога што се са пролажењем времена умножавају разлози због којих је он и посумњао да је треба извршити – рекао је Танасковић.

Танасковић, бивши амбасадор у Ватикану, рекао је за Спутњик да папа Фрања сматра да је хришћанство под таквим изазовима да бискупи и епископи не смеју да доносе одлуке које деле хришћане.

Као један од веома значајних аспеката рада Мешовите православно-католичке комисије, он види привлачење велике пажње домаће и стране јавности на овај случај што је, како каже, помогло да се види да је ствар крајње спорна и проблематична “тако да постаје све тежа за онога ко би желео да га канонизује, да се то заиста и учини”.

Танасковић је додао да два писма из обимне преписке коју је Степинац, током 1941. године имао са Ватиканом и папом Пијем XИИ, нису ништа ново за комисију.

Оценио је да је, на основу укупног материјала и увида у комуникацију кардинала Алојзија Степинца и Свете столице, сасвим јасно да је он био проблематична историјска личност и да ни у ком случају и ни по каквим критеријумима не би могао да буде светитељ.

– Нама је било важно да се то докаже, а у којој мери је он ратни злочинац, у којој мери је непосредно учествовао у нечему, шта је све знао и шта је могао да спречи – још се истражује – рекао је Танасковић.

Како је навео, поуздано је да је надбискуп Алојзије Степинац у пуној мери подржавао усташке власти, да је морао бити свестан злочина које су на територији Хрватске у то време чињени према Србима, Ромима и Јеврејима, да је понекад чинио неке гестове да помогне на индивидуалном плану, да је понекад чак и упозоравао на неке ствари, али да никада није довео у питање саму идеју да се тај простор очисти од Срба кроз католичење.

– Дакле, он је довољно проблематичан да према нашем схватању не може бити светитељ, али ће на крају ипак одлучити Ватикан – навео је Танасковић.

Извор: vesti-online


  • 4
    Shares

Напиши коментар