Нацистички генерал, близак Ајхманов сарадник, мирно радио у обавештајној служби Западне Немачке


Франц Јозеф Хубер. Фото: Снимак екрана ЈуТјуб/ARD

Франц Јозеф Хубер, одговоран за депортацију десетина хиљада аустријских Јевреја, и близак сарадник Адолфа Ајхмана, запослен је после Другог светског рата и мирно је радио у обавештајној служби Западне Немачке, открио је у уторак немачки јавни телевизијски канал АРД.

То је откривено у архиви западнонемачке службе БНД, која показује да је тај СС генерал који је командовао Гестапоом у Бечу, био запослен у БНД од 1955. до 1967. године, и заштиц́ен од могуц́их правосудних поступака.

Бивши минхенски полицајац, Хубер је постао шеф нацистичке тајне полиције у Бечу непосредно после немачке анексије Аустрије 1938. године и био је на тој функцији до 1944. године.

Био је задужен и за депортацију десетина хиљада аустријских Јевреја у нацистичке логоре смрти.

Током Другог светског рата истребљено је укупно 65.000 аустријских Јевреја, углавном из Беча.

Хубер је тако радио руку под руку с Адолфом Ајхманом који се сматра организатором истребљења Јевреја у Европи. Ајхман, коме се за злочине судило пре само 60 година, у Јерусалиму, нарочито је радио на формирању „Централне агенције за јеврејску емиграцију“ у Бечу.

После пораза нацистичког Трец́ег рајха 1945, Американци су ухапсили Хубера, а пустили га већ 1948. Тај СС генерал, по АРД-у, показао се као „кооперативан“ са савезничким снагама. Тако је избегао кривично гоњење за ратне злочине и злочине против човечности.

Прочитај још: Пентагон штитио Хитлерове ратнике

„Хладни рат (са Совјетским савезом) је био неизбежан и они (Американци) су стога пре свега тражили тврде антикомунисте“, рекао је Бодо Хеелхамер, историчар за питања БНД-а, пренела је ТВ АРД. „Нажалост, пречесто су такве типове тражили и налазили међу бившим нацистима“.

После пензионисања 1967. године, Франц Јозеф Хубер добио је пензију као немачки државни службеник, а наставио да ради у компанији за канцеларијску опрему.

Живео је мирно, под својим именом, а умро у Минхену 1975. године, у 73. години.

БНД је „тачно знао да Хубер није ситни гестаповски убица, вец́ СС генерал који је деловао у најдубљим круговима нацистичког терористичког апарата и био одговоран за смрт десетина хиљада Јевреја и противника режима“, рекао је историчар Штефан Мајнинг који је учествовао у проучавању архива западнонемачке обавештајне службе.

Американци 1945. регрутовали Хитлерове научнике

Операција Спајалица била је тајна операција којом су се Американци хтели домоћи научника из поражене нацистичке Немачке. То су били највећи стручњаци из нацистичке ратне индустрије, медицине и хемијског оружја.

Они су постали амерички грађани и тако помогли САД да постане технолошка велесила. Скоро 1.600 нацистичких научника добило је визе, постали су амерички држављани и до краја живота лепо живели. Неки од научника који су на тај начин регрутовани су и ракетни инжењери Вернер фон Браун (СС-овац, творац славног пројектила В-2) и Артур Рудолф, лекар и научник Хубертус Стругхолд који је за време рата био надлежан за обуку лекара који су изводили експерименте над Јеврејима у концентрационом логору Дахау. Уточиште у САД-у је нашао и Курт Блум, лекар специјалиста за билошко оружје који је тестирао своје изуме на затвореницима у Аушвицу.

О тим Хитлеровим научницима, који су дословно преко ноћи нацистичку идеологију заменили идејама демократије, говори књига „Operation Paperclip: The Secret Intelligence Program that Brought Nazi Scientists to America“, америчке истраживачке новинарке Ени Џакобсон, иначе специјалисте за ратне и шпијунске теме.

Извор: Бета, Магацинпортал


Напиши коментар