Црна Гора: Због најаве смене министра криза власти, опет улични протести


Протест у Никшићу поводом покретања смене министра. Фото: Снимак екрана ЈуТјуб/ТВ Никшић

Захтев премијера Здравка Кривокапића за смену мнистра правде увео је Црну Гору у највећу кризу власти од прошлогодишњих августовских избора.

Смена тог министра тражена је због његових изјава о Сребреници које су изазвале бурне реакције и САД и ЕУ. Међутим, премијер Црне Горе за тај подухват нема подршку парламента јер су неке чланице владајуће коалиције саопштиле да за смену министра неће гласати.

Цела та ситуација довела је Црну Гору, како сматрају политички аналитичари, у највећу кризу од прошлогодишњих августовских избора.

Грађани у више градова протестовали су вечерас поводом одлуке Кривокапића и блокирали саобраћајнице у Подгорици, Бару, Будви, Никшићу, Пљевљима, Беранама, носили транспаренте и заставе Србије, и скандирали пароле којима се негира геноцид у Сребреници.

Адвокат и бивши министар правде Драган Шоћ оценио је да не постоји расплет у вези са сменом министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића, ако до ње уопште и дође, који би био повољан за премијера Кривокапића и његову владу.

Шоћ је за Дан рекао да је очигледно да премијер за смену министра Лепосавића нема подршку оне групације која подржава владу.

„А с друге стране, ако повуче тај предлог то би подрило његов легитимитет као премијера. Било која варијанта није добра и ово није нимало пријатна политичка ситуација за владу“, казао је Шоћ.

Појашњава да председник парламента Алекса Бечић одлучује када ће тачка за разрешење бити на дневном реду.

Кривокапић је доставио јуче Скупштини предлог за разрешење Лепосавића, а у образложењу наводи да је да је министрово јавно деловање од избора на функцију 4. децембра одступало од званичних ставова владе и Споразума лидера три победничке коалиције из септембра прошле године.


Напиши коментар