Почиње снимање филма и серије „Олуја“, о највећем злочину над српским народом од II светског рата


Свака српска суза заслужује филм

Снимање филма и серије „Олуја“, по догађају који представља један од највећих злочина над српским народом од другог светског рата, почиње од сутра на локацијама код Ваљева и Уба.

То је први пут да српска кинематографија покрива тему страдања Срба у погрому из 1995. године, а пројекат ће чинити дугометражни играни филм и 12 епизода серије.

На челу глумачке екипе су Златан Видовић и Јово Максић који је одрастао управо у Книну где је живео све до прогона Срба из Хрватске. Аутентичност прича главних јунака и голготу кроз коју је на стотине хиљада људи пролазило у избегличким колонама спашавајући своје животе публици ће још представити и Давор Јањић, Јелена Човић, Марија Пикић, Љубиша Милишић, Иван Вујић, Милица Станковић и други.

Редитељска улога је поверена Милошу Радуновићу, који је и аутор сценарија.

„Филм и серија „Олуја“ је наше виђење рата, базирано на истинитим причама, у ком је наш народ озбиљно страдао. У центру дешавања су животне судбине главних јунака, које су веома потресне и емотивне у мери да свака њихова суза заслужује посебан филм. Осећам жељу, али и дужност, да овим пројектом подсетимо све на дешавања у историји, на српску трагедију у Крајини, на голготу кроз коју су читаве породице пролазиле. Окупили смо изванредне глумце, од којих су неки су лично доживели прогон, и потрудили смо се да направимо сценарио који на интезиван и драматичан начин прати период непосредно пре, за време и после „Олује“. Сигуран сам да ће публика то умети да препозна и да ће филм и серија наићи на велики одјек“, рекао је Радуновић.

• Прва клапа сутра у Памбуковици код Ваљева
• На челу глумачке екипе Јово Максић, који је и сам преживео прогон из Крајине
• Редитељ и аутор сценарија је Милош Радуновић
• Пројекат чине дугометражни филм и 12 епизода серије
• Премијера филма у децембру, а почетак приказивања серије у марту следеће године

Колоне људи на тракторима и другим пољопривредним возилима избегли су у Србију током злочиначке операције хрватске војске која је трајала од 4. до 9. августа 1995. године. На хиљаде људи је убијено и нестало, око 250.000 протерано.

Глумац Јово Максић који је одрастао је у Книну где је живео све до прогона Срба из Хрватске

„Овде причамо о неким обичним људима који су тихи хероји, којима историја некако не воли да се бави. Обичан човек је занемарен, а историју су створили обични људи, обични сељаци и ово је прича о обичним сељацима. То су људи који су силом прилика због неких политичких или већ других сфера пропатили, а такве приче ћете наћи и на другој и трећој страни, и мислим да треба да се бавимо тиме, да једни другима на тај начин и опростимо и да разумемо једни друге“, каже Јово Максић.

Глумац Давор Јањић, који је почетком деведесетих избегао из Сарајева, истиче да „свуда у свету има људи који су били у таквим ситуацијама.

„Ја сам прошао рат и знам како је то трагично време. Уз договор свих страна у сукобу и уз договор са страним силама, а на штету домаћег живља, велики број људи српског порекла напустио је земљу из страха да не буде убијен, то је била права трагедија.“

Очекивана премијера у биоскопима ће бити уприличена у децембру ове године, док ће серија почети да се приказује од марта 2022.


Напиши коментар