Независна комисија поновила: „Није било геноцида“


Меморијални центар Сребреница, Поточари. Фото: Wikipedia/ Lucignolobrescia

Ни појединачног злочина геноцида, ни геноцида уопште, није било у Сребреници.

То је закључак Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, коју је формирала Влада Републике Српске.

То је на данашној конференцији у Прес центру УНС-а у Београду новинарима рекао председник комисије Гидеон Грајф, додајући да су свих њених 10 чланова, међународни експерти, били потпуно независни при истраживању које је трајало две године и да никакав притисак није вршен на њих.

Усташко „буре крви“ од сребреничких Срба као поклон Павелићу

„Након детаљне истраге, закључено је да ни појединачног злочина геноцида, ни геноцида уопште, није било у Сребреници. Иако комисија није узимала у обзир убиства ван оних која се везују за Сребреницу, препознаје чињеницу да је више хиљада људи, најчешће ратних заробљеника, убијено на најстрашније начине и да одговорни за те злочине морају бити кажњени“, рекао је Грајф.

Према његовим речима, дефиниција геноцида коју је поставио Хашки трибунал неће издржати „тест времена“.

„У циљу спречавања будућих геноцида, јако је важно да се појам геноцида као злочина не сме извртати. Ако тај појам настави да се користи олако, као у случају Сребренице, он ће изгубити смисао. Оптужбе за геноцид ће се у будућности везивати за сваки сукоб и најважније, неће бити последица“, оценио је Грајф.

Фото илустрација: Братунац – гробови невиних сребреничких Срба

 

Како је навео, тај извештај требало би да помогне у суочавању са прошлошћу, што би довело до јачања поверења и толеранције међу становницима Босне и Херцеговине, као и коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација.

„Наш једини циљ била је истина. Верујемо да су резултати нашег истраживања одраз реалности, одраз тих догађаја, и надам се да ће временом, не одмах, друге институције широм света, други стручњаци, променити своје мишљење, или га бар адаптирати своје закључке нашим. Сигуран сам да смо веома детаљно одрадили посао и убеђени смо да наш извештај, који има више од 1.000 страна, одражава оно што се заиста десило у том региону, без предрасуда, без легенди, без увеличавања. У потпуности стојимо иза њега“, рекао је Грајф.

Потпредседница комисије Јуки Оса изјавила је да они ни на који начин не желе да негирају шта се тада догодило.

„Десио се злочин. Да би спречили овакве злочине у будућности, морамо спречити ратове и оружане сукобе“, рекла је Оса.

Историјски пројекат Сребреница: Колико су поуздани форензички подаци хашког Трибунала?

Један од чланова комисије, Стивен Мејер рекао је да му није јасно како је један закон, попут закона о негирању геноцида који је наметнуо бивши Високи представник у БиХ Валентин Инцко, могао да прође.

„Много људи овде каже – ‘Океј, то је закон’. То могу да разумем. Али не могу да разумем како тужилаштво Босне и Херцеговине то прихвата. Овај закон није донела Влада, наметнут је, а ја мислим да је наметнут илегално и без морала“, оценио је Мејер.

Он је оценио да ће Инцков закон изазвати контра ефекат, односно да ће додатно поделити Босну и Херцеговину.

Комплетан извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године може се пронаћи на веб страници https://incomfis-srebrenica.org.

Цела БиХ пуна је српских Сребреница!

Извор: Б92


Напиши коментар