Нова монструозна мантра Запада: Сачувај природу, убиј човека!


Билборд са паролом: „Слободни од деце”

Затримо човека да бисмо спасили планету, у најкраћем је порука нове мантре са Запада која људе практично позива на самоубиство човечанства, каже филозоф Часлав Копривица коментаришући шокантан извештај америчког гиганта са Волстрита, инвестиционе банке „Морган Стенли“.

У извештају који је пренео Си-Ен-Би-Си изнета је теза да ће се све већи број људи нерадо одлучивати на потомство у свету који ће бити уништен климатским променама.

Оцене научника о све мрачнијим изгледима будућности планете који људе све чешће одбијају да имају децу, наводи се у извештају „Морган Стенлија“, писаном за инвеститоре, уз констатацију да расте покрет против рађања деце из страха од климатских промена. Од те је невероватнија оцена да неки људи одлучују да немају децу јер се плаше да ће то појачати глобално загревање!

Позив на самоубиство човечанства

Шведска студија, објављена у часопису „ИОП сајенс“ још 2017. године, открила је да би једно дете мање по породици сваке године могло да уштеди приближно 58,6 метричких тона угљен-диоксида у развијеним земљама.

Зашто толику забринутост изазивају климатске промене на планети Земљи које је прате од њеног постанка, а људи суочени са њима им се прилагођавали на најразличитије начине. Ни највеће пошасти, од болести које су знале да косе човечанство, до крвавих ратова, никада нису довеле до запитаности има ли разлога за опстанак човечанства.

Откуд сада овакве тезе које делују монструозно?

Професор Факултета политичких наука, Копривица, каже да када погледате документа која потичу из тог метрополског запада, било да су из академских средина, банака, обавештајних служби, често сте у недоумици који је карактер тог обраћања – да ли је по среди опис стања, или предвиђање онога што може да се деси, или се иза тог предвиђања будућности крије једна врста тихог сугерисања да се поступи у складу са тим прогнозама.

Зелена политика против породице: Деца су слатка, али нису ”еко-френдли”

То је оно што се у академској заједници зове самоиспуњавајуће пророчанство. Ако ви нешто подастрете као предвиђање и ако људи у то поверују онда ће се понашати у складу са њим, објашњава наш саговорник.

Он каже да је у овој причи нејасно то што се најновија теза коси са теоријом о златној милијарди где би западњачки човек, белац, англосаксонац требало да преживи, а број других да буде редукован. Реч је, како објашњава, о супротним тезама јер је феномен масовне културне декаденције која иде дотле да у крајњем долази до биолошке декаденције као масовног цивилизацијског феномена, забележен само на западу.

Ментална пандемија

По оцени Копривице, овде није реч о депресивним људима који не желе да имају потомство, чега има и то није од јуче, већ се од тога прави једна врста психичке или менталне пандемије поготово код људи који су сугестибилни. Онда имате једну врсту хало ефекта да се иде линијом мањег отпора и људи се уздржавају од прављења потомства зато што су им предочени најмрачнији сценарији па не желе да њихови потомци живе у страшном свету или да скончају у ономе који ће се наћи на свом крају.

„Оно што је проблем са нечим таквим прво је етичка димензија где ви људе практично позивате на колективно самоубиство човечанства. Важно је и то што је тај феномен присутан само код европског, углавном западњачког човека. Као културни феномен то не постоји ни у исламској, ни у кинеској цивилизацији. Ако би се европски човек, човек такозваног запада, повео за овим предвиђањима која имају и димензију наговора, да не кажем оправдавања колективног самоубиства, онда би то довело до самоубиства само европско-западњачке цивилизације“, сматра професор филозофије на ФПН.

То би, како истиче, за резултат имало не само расну, него и културно-цивилизацијску расподелу човечанства, истиче он и напомиње да ми не можемо знати како ће све ићи тај процес даље еволуције и смањивања способности природе за самообнављањем.

„Такође, не можемо знати на који начин ће човек, људска врста, у будућности наћи путеве да се прилагоди таквом стању. Оно што је сигурно јесте да ће и на економском нивоу и на нивоу насељавања планете Земље и до тога од чега ће човек живети и које ће културе гајити, морати да дође до радикалних промена у наредних неколико деценија. Али из тога никако не следи да је будућност човечанства у том климатско-биолошком смислу унапред запечаћена и да је човечанство осуђено на смрт“,уверен је Копривица.

Коме иду на руку нове еколошке конструкције

По његовом мишљењу, они који то пропагирају то чине или зато што су подлегли таласу панике неких неуких полунаучних теорија, или то раде из одређених прилично срачунатих и врло недобронамерних аморалних разлога, јер рачунају да производња панике може имати ефекте из којих се може извући нека корист.

На питање, у којој мери је могуће да уз мас медије какве имамо у свету та сугестија да резултат, он каже да не треба никада потценити утицај медија, поготово најновијих друштвених медија путем којих се такви наративи шире као епидемија, готово пандемија. Има једноставно људи који лако подлежу ономе што се прича, поготово што је подтекст овога производња панике.

„У крајњој линији, пошто с једне стране имате хедонизам као животни стил који је тесно повезан са хиперпродукцијом добара за масовну потрошњу, онда имате, како то енглези кажу – ’чајлд фри’ (child free), онога ко нема децу, али и ’чајлдлес’ (childless) што је онај који је по слободној вољи одлучио да нема децу. То су људи који већ неколико деценија пропагирају да живот има висок квалитет ако немате децу јер она значе одрицање од времена за себе, од новца…“, истиче Копривица.

Нова ужасна кампања против породице, деце и љубави

Најновије у том репертоару су те еколошке конструкције да ћете ако немате потомство учинити услугу човечанству и планети земљи, а заправо само оним културама које не брину око тога да ли треба имати петоро, десеторо деце, закључује саговорник Спутњика.


Напиши коментар