„Пси“ рата из компаније „Блеквотера“ за карту из Кабула у једном правцу траже 6.500 долара!


Авион из Кабула са путницима који беже од Талибана

Ерик Принс, оснивач компаније „Блеквотер“ планира да наплати 6.500 долара по карти за чартер евакуациони лет из Кабула, преноси „Вол стрит џорнал“.

Огроман број Авганистанаца који су мислили да ће их САД заштитити након што су у последње две деценије помагали коалиционим снагама сада схватају да ће, највероватније, бити остављени да се сами суоче са бесом талибана.

Западне владе су организацијама за помоћ саопштиле да се евакуациони летови неће наставити у петак, јер ће америчкој војсци бити потребни дани да до рока који истиче 31. августа уклоне опрему и трупе из Кабула.

Ерик Принс, оснивач „Блеквотера“ је навео да ће накнада од 6.500 долара покрити улаз на аеродром и лет, али да ће путницима наплаћивати и више ако им је потребан превоз до аеродрома из Кабула.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки осудила је тај потез Принса и навела како сматра да „ниједно људско биће које има срце и душу не би подржало напоре да профитира од агоније и бола људи док покушавају да напусте земљу и страхују за своје животе“.

Истовремено, велики број група, укључујући непрофитне, помаже у евакуацији.

Међутим, неки чартер летови напуштају Кабул са десетинама празних места јер Авганистанци и држављани других земаља не могу да прођу кроз талибанске пунктове или америчке пунктове на аеродрому, објавио је Вол стрит џорнал.

Од када су талибани 14. августа преузели контролу над Кабулом, америчке трупе евакуисале су више од 70.000 људи, укључујући више од 4.000 Американаца и њихових породица, наводи Стејт департмент.

Али, остаје нејасно колико Американаца и других који испуњавају услове за евакуацију остаје у Авганистану. Међународни комитет за спасавање процењује да је 300.000 Авганистанаца у великом ризику да буду мета талибана због сарадње са САД.

Принс, оснивач приватне војне компаније „Блеквотер“, састао се 2017. године са саветницима Беле куће како би разговарали о његовом предлогу за приватизацију америчке војне операције у Авганистану. Принсов рад на пољу ратовања за новац пратиле су бројне контроверзе. Године 2014. четири запослена у „Блеквотеру“ осуђена су за убиство 17 ирачких цивила у масакру 2007. године.

Прекршио је ембарго УН-а на оружје Либији испоруком наоружања и страних плаћеника вођи милиције који je планираo свргавање међународно признате владе 2019. године, наведено је у истрази Уједињених нација која је објављена ове године.

Извор: РТС


Напиши коментар