Балканска улица у Нишу претворена у уличну галерију


Од обичног зида до галерије; фото: Ф. Ј./Јужне вести

Радове алтернативних уметника, стрипове, илустрације, колаже, фото и видео уметност Нишлије ће убудуће моћи да виде и у уличној галерији „Мезанин“ која је постављена у Балканској улици.

Идеја је произашла из мањка простора да се нишки уметници представе публици, а поставке ће се мењати на неколико недеља.

Ангажовани радови нишких уметника од ове јесени биће урамљени у симболичне прозорске оквире, као део нове уличне галерије која представља један од седам пројеката које подржава Локална фондација Ниш.

Идеја је да то буде трајни простор за изложбе, а да се поставке мењају на неклико недеља, екипа из „Мезанина“ већ има довољно материјала за неколико месеци унапред, а ако неко жели да излаже своје радове може њима да се јави. Идеја је да то буде простор за алтернативне уметничке правце за које у граду фали галеријски простор и прилика да се представе – каже Филип Јовановић из ЛКН.

Поред уличне галерије, зид Балканске улице краси и један мурал; фото: Ф. Ј./Јужне вести

Како наводе из групе Чај одличан која се бави илустрацијом и стрипом, осим промоције раличитих културних праваца, ова галерија има за циљ и побољшање животног простора у Балканској улици коју виде као репрезента културног живота у градском окружењу.

Карикатуре и илустрације које публика тренутно може да прогледа, дела су уметника Душана Цветковића и Предрага Стаменковића, док мурал на зиду представља рад уметника Срђана Стојиљковића.

Извор: Јужне вести


Напиши коментар