Викинзи су се населили у Северној Америци више векова пре Колумба


Илустрација

Викинзи су се населили у Северној Америци пре тачно хиљаду година, више векова пре него што је Кристифор Колумбо стигао у Америку, показују резултати нове студије.

Научници кажу да је нова техника датирања која анализира годове дрвећа пружила доказе да су викинзи основали насеобину у канадском Њуфаундленду 1021. године, јавља ББЦ.

Одавно је познато да су Европљани стигли до Америке пре Колумбовог доласка у Нови свет 1492. године. Ово је, међутим, први пут да су истраживачи дали тачну годину.

Аутори студије објављене у часопису Природа (Натуре), наводе да су анализирали годове три дрвета посечена за нордијско насеље Ланси Медоуз у Њуфаундленду, у Канади.

Користећи референтни сигнал атмосферског радиокарбона произведеног раније датираном соларном олујом, успели су да открију да је „тачна година када је дрво посјечено“ – 1021. година.

Процењивање старости анализом угљеника-14

Радиокарбонско датирање је техника која мери заостале концентрације радиоактивног изотопа угљеника (угљеник-14) присутног у објекту.

Угљеник-14 се временом распада и мерење колико је преостало говори о старости узорка.

Знало се да се таква соларна олуја – велика количина зрачења које је Сунце „послало“ ка Земљи – догодила 992. године, наводе научници.

То им је омогућило да одреде тачнији датум изградње насеља од претходних процена које су гласиле: око 1000. године наше ере.

„Довођење у везу ових комада дрвета са нордијским становништвом засновано је на детаљном истраживању које је претходно спровела организација Паркови Канаде“, наводи се у студији и истиче да постоје јасни докази да је узорковано дрво обрађивано металним алатима.

Додаје се да је насеље Ланси Медоуз било база из које се кретало у поход на друге локације, укључујући јужније регије.

Аутори кажу да ово откриће представља важну тачку за будућа истраживања последица првих трансатлантских активности, попут преноса знања и потенцијалне размене генетских информација и болести.

Археолошко налазиште Ланси Медоуз, на Унесковој је листи светске баштине и налази се на најсевернијем врху острва Њуфаундленд. Прво је и једино познато место које су основали викинзи у Северној Америци и најранији доказ европског насељавања у Новом свету.

Извор: РТР


Напиши коментар