Конзул БиХ у Немачкој Србима прети ратом!


Србомрзац: Конзул БиХ у Франкфурту Адмир Атовић

Министарство иностраних послова у Савету министара током викенда затражило је хитно изјашњење конзула БиХ у Франкфурту Адмира Атовића у вези са његовим твитом у ком је позвао Бошњаке на нови рат против Срба и Хрвата.

И док Небојша Регоје, начелник Канцеларије за односе с јавношћу МИП БиХ истиче да Атовићеви наводи не представљају званични став овог министарства, конзулова изјава је експресно уклоњена са Твитера.

Ипак, неколико корисника је пренело спорну изјаву.

“Сто хиљада Босанаца с искуством рата тренутно живи у Босни! Муниција у Коњицу и Горажду! Хаубице у Травнику! РПГ-ови у Хаџићима! Итд. Уздај се у се и у своје кљусе! Знају они да ово није шала и да босанска снага није мала маца! Еф. Велић. Алаху Екбер”, написао је Атовић.

Родољуб Анђић, ратни генерал ВРС, председник удружења Част отаџбине, која окупља бивше војне и полицијске старешине из периода последњег рата, упозорава да “Срби неће ставити главу на пањ и чекати да их кољу”, већ ће, у случају потребе, “узвратити истом мером”.

– Надам се да бошњачки народ неће насести лудацима из СДА и Исламске заједнице. Уверен сам да ће Бошњаци схватити погубност оваквих авантуризама и ратнохушкачких изјава. Исламски фанатици морају знати да Срби неће ставити главу на пањ и чекати да их кољу и да ће узвратити истом мером, а онда је то зло и хаос – поручује генерал Анђић.

Према његовим речима, ова изјава не треба да чуди јер руководство СДА на челу са Бакиром Изетбеговићем никада није одустало од ратне идеје да се створи унитарна Босна.

– Веома је опасно што њихове жеље за коначним обрачуном са Србима подгревају стране западне амбасаде у Сарајеву: САД, Немачка и Енглеска, па мисле да је дошао тренутак да испуне жељу рахметли Баба и крену у коначни обрачун са Србима. Да Бакир није залуђен некаквом БиХ без Срба и Хрвата, подржао би укидање ОХР и високог представника у БиХ и ослободио своју земљу међународног протектората у којој би њени грађани самостално одлучивали о својој судбини – истиче генерал Анђић.

Стручњак из области безбедности Џевад Галијашевић упозорава да је изјава босанског конзула утемељена у чињеници да у БиХ постоји најмање 4.800 тона вишка експлозивних средстава и муниције.

– Само по кућама и даље се крије око 65.000 комада разног стрељачког наоружања, од ловачких пушака, па до аутомата и митраљеза – каже Галијашевић и подсећа да се истовремено на подручју Федерације БиХ налази чак шест фабрика наменске индустрије: Претис из Вогошћа, Бинас из Бугојна, Игман из Коњица, Ремонтни завод у Хаџићима, Братство из Травника и Унис гинекс из Горажда.

– Само лудаци могу да призивају нови рат и прете оружјем. Адмир Атовић је током рата био малолетни фанатик и носилац је неколико ратних одликовања. И то не би било толико спорно, да није реч о конзулу БиХ. Сви ти недоучени фанатици замишљају да је грађански рат исто што и сеоска свађа и сукоб око шумске међе. Народи у БиХ ће се поново родити када такви фанатици буду заувек протерани из институција и јавног живота јер позивање на рат у Босни није приватна ствар лудака из СДА и Исламске заједнице, него страдање и геополитички потрес у коме би учествовали многи народи и многи заинтересовани и државни, политички и војни субјекти из окружења, али и целог света – истиче Галијашевић.
Пошаљите питања, одговорићу!

У покушају да проверимо целу причу, па и да ли је уопште написао спорни твит, “Вести” су телефоном контактирале с Адмиром Атовићем. Уместо одговора – добили смо обећање да ће нам у писаној форми одговорити на све што нас занима.

– Ја сам Адмир Атовић, државни службеник БиХ, и не дајем никакве изјаве до оног момента док се не одобри да дајем изјаве. Не бих ништа коментарисао. Можете контактирати са мном преко службеног имејла конзулата и ја ћу вам одговорити у вези с било чим. Шта год ко пита, ја ћу одговорити, зато што сам на овом месту и за Србе и за Хрвате и за Бошњаке – поручио је Атовић.

Атовић је од октобра прошле године поново на месту конзула у Франкфурту, иако је претходно, због притужби грађана, враћен за Сарајево.
После годину дана поново је послат у град на Мајни, а држављани БиХ с којима су “Вести” разговарале највише су се жалили на његову отворену нетрпељивост према странкама хрватске или српске националности.

Хрвати траже извињење

Хрватски светски конгрес у Немачкој у писму амбасади БиХ у Берлину позива босанску амбасадорку на јавно извињење и појашњавање позива на наоружавање муслиманских Бошњака и траже хитно повлачење конзула Адмира Атовића из Генералног конзулата БиХ у Франкфурту.


Напиши коментар