Снима се документарни филм и ТВ серијал „Српско коло“


Након великог успеха који је остварио документарни филм и серијал „Теслин народ“, редитељ тог остварења Жељко Мирковић и иста продуцентска кућа „Optimistic film“ увелико раде на новом пројекту „Српско коло“.

Како наводе из продукције, у филмској радионици аутора ствара се још једна документарна бајка у виду филма и телевизијског серијала, који ће имати 15 епизода по 25 минута.
Серијал се снима у 15 градова широм Републике Србије од Суботице, преко Новог Сада, Београда, Крушевца, Крагујевца, Ужица, Чачка, Ниша, Пирота, Врања, Зајечара, Грачанице, Пећи, као и у 5 градова Републике Српске.

На крилима успеха филма „Теслин народ“, који се квалификовао за номинацију Оскара за дугометражни документарни филм 2020, продукција „Optimistic film“ се нада да ће и са новим делом остварити запажене резултате.

Редитељ и сценариста Жељко Мирковић ствара филм у сарадњи са Ансамблом „Коло“, Етнографским Музејом Београд, Српским Националним Савезом у Питсбургу (САД), уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

„Коло је фолклорна игра која симболизује срећу и позната је као такав симбол свуда у свету. Српско коло је постало део УНЕСКО-ве нематеријалне баштине 2017. године, подсећа редитељ и продуцент филма, који потписује сценарио са колегом Николом Нешковићем.

Наш документарни филм и серијал говори о значају кола, његовом пореклу, лепоти и специфичностима. Ово је прича о традицији и идентитету српског народа, о неговању среће кроз игру. Ако не знамо ко смо и одакле смо, не можемо ни знати куда путујемо”, објаснио је Мирковић.

Извођачи филма, чији се трејлер већ појавио, јесу – Ансамбл Коло, виолинисткиња Јелена Урошевић, док је свој глас кроз нарацију позајмио светски признати глумац Жељко Димић, односно Џек Димич, који је тумачио Николу Теслу у споменутом пројекту „Теслин народ“.

Стручни сарадници на серијалу и филму су – Владимир Декић, Тијана Чолак-Антић Поповић, Милош Растовић, Здравко Ранисављевић Владан Животић, док је монтажер – Павле Никић.

Извор: РТВ


Напиши коментар