Шта открива новинарско истраживање названо Пандорини папири?


Више десетина садашњих и бивших државника и моћних милијардера повезано је са компанијама које користе пореске оазе, открило је новинарско истраживање названо Пандорини папири.

Међу познатим особама чије су финансијске конструкције разоткривене налазе се бивши британски премијер Тони Блер, јордански краљ и кенијски председник Ухуру Кенијата.

Банковни рачуни на офшор локацијама често су коришћени да се тајно премештају огромне суме новца и прикрива стварни иметак.

У истраживању Међународног конзорцијума истраживачких новинара (ИЦИЈ) и 150 медија широм света откривено је да је 330 јавних званичника широм света повезано са офшор рачунима.

Међу њима су министри финансија Пакистана, Холандије и Бразила, као и бивши министри финансија Малте и Француске – укључујући некадашњег шефа Међународног монетарног фонда Доминика Штрос-Кана.

Пандорини папири долазе пет година после афере Панамски папири која је однела неколико битних политичара, покренула полицијске рације широм света и натерала политику да размисли о увођењу глобалне пореске стопе, подсећа ДW.

Овог пута, ИЦИЈ је дошао у посед 11,9 милиона поверљивих докумената из 14 агенција које се баве покретањем офшор фирми. У двогодишњем истраживању је учествовало више од 600 новинара из 150 светских медија.

Истраживање ИЦИЈ показује да моћни политичари, који би могли да окончају скривање новца и избегавање пореза употребом пореских рајева – заправо и сами профитирају од таквог система.

Пандорини папири сада откривају да су бивши британски премијер Тони Блер и супруга дошли до зграде вредне 7,6 милиона евра тако што су купили офшор фирму која тргује некретнинама и то од породице бахреинског министра Заједа бин Рашида ал Зајанија.

Тако што су купили уделе фирме – а не директно саму зграду – Блер и његова супруга су избегли да плате порез на иметак од око 350.000 евра.

Блерови и Ал Зајанијеви тврде да нису имали појма да су ови други умешани у дил. Чери Блер, супруга бившег премијера, тврди да њен муж није био укључен у трансакцију и да фирма данас више не постоји.

У папирима који су процурили до новинара помиње се и чешки премијер Андреј Бабиш, милијардер који се 2017. домогао изборне победе обећавајући борбу против корупције.

Бабиш је 2009. убризгао око 19 милиона евра у огранак једне нафтне компаније како би купио вилу са два базена и биоскопом на француској ривијери, у близини Кана.

Како су у оквиру истраживања открили чешки новинари, Бабиш никада званично није пријавио да има уделе у нафтној компанији нити ту вилу. Он је одбио да одговара на питања новинара.

Украјински председник Владимир Зеленски имао је уделе у нафтној компанији регистрованој на Британским Девичанским Острвима.

Само месец дана пре него што је у априлу 2019. изабран за председника, Зеленски, бивши комичар и глумац, тихо је продао свој део фирме Сергију Шефиру. Њих двојица су иначе блиски пријатељи и пословни партнери.

Документи из јуна 2019. показују да је Шефир задржао уделе у компанији званој Малтекс чак и пошто се прикључио администрацији Зеленског.

Кенијски председник Кенијата, изданак најпознатије политичке династије у земљи, такође се у јавности залагао за борбу против корупције и транспарентност у политици.

Али, Пандорини папири сада показују да су Кенијата и његова мајка уписани у власништво једне фондације у Панами, познатом пореском рају.

Пандорини папири откривају праве власнике у 29.000 офшор компанија. Неке од њих се користе да се сакрију банковни рачуни, приватни авиони, јахте, виле или дела познатих уметника попут Пикаса и Бенксија.

Јордански краљ Абдулах Други је, наводи се, пазарио три виле на плажи у Малибуу, чувеном калифорнијском уточишту познатих милионера, што га је коштало близу 60 милиона евра.

Краљ је купио некретнине усред “Арапског пролећа”, када су Јорданци преплавили улице протестујући против владајуће династије, корупције и незапослености.

Документи разоткривају и мароканску принцезу Лалу Хасну као власницу нафтне компаније која је купила кућу од десетак милиона евра у најбољем делу Лондона.

Колумбијска певачица Шакира и бивша индијска звезда крикета Сачин Тендулкар су нека од имена из шоу-бизниса и спорта која се помињу у Пандориним папирима.

Шакирин адвокат је рекао да су њени офшор банковни рачуни били познати и да нису доносили никакве пореске предности.

У документима се може пронаћи тајна имовина више од 130 милијардера, међу којима су они из САД, Русије, Индије, Мексика или Турске.

Рецимо, турски тајкун Ерман Иличак. На име његове мајке су се 2014. године водиле две офшор компаније на које је био преписан иметак његовог грађевинског конгломерата.

Само у првој години рада ту је прошло око 90 милиона евра дивиденди. Иличакова фирма је иначе градила председничку палату за председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, здање са 1.150 соба.

Поседовање фирми у земљама у којима се практично не плаћа порез само по себи није илегално, али наилази на критике јер омогућава утају пореза.

МАНС је синоћ објавио да су Мило и Блажо Ђукановић 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских острва, Панаме и Гибралтара.

До тих података дошао је Истраживачки центар МАНС-а кроз глобалну истрагу о офшор пословима под називом “Пандора папири” (Пандора Паперс) коју је водео Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) са партнерима из 117 земаља.

Уз то, воде се дебате о томе колико је морално избегавати плаћање пореза у земљи у којој новац зарађујеш.

Према неким проценама стручњака, чак 10 одсто светског БДП држи се у пореским оазама.

Иако израз „порески рај“ асоцира на неке карипске локације, офшор компаније ничу у бројним земљама које имају смешно ниске пореске стопе, попут Холандије, Ирске, Сингапура, Хонгконга или чак неким савезним државама САД.

Директор Међународног конзорцијума за истраживачко новинарство (ИЦИЈ): „Наставићемо да објављујемо, ово је тек први дан онога што очекујемо“


Објављивање „Пандора папира“ ће бити настављено, изјавио је директор Медјународног конзорцијума за истраживачко новинарство (ИЦИЈ) Џерард Рајл.

„Ово је тек први дан онога што очекујемо да буде неколико недеља објављивања прича из наших досијеа. Омогућили смо да више од 600 новинара из више од 100 землаја има неограничен приступ оригиналним документима и они и даље раде на својим причама“, рекао је Рајл за Тасс.

Он је додао да ИЦИЈ планира да објави поједине оригинале докумената из „Пандориних папира“.

„Планирамо да објавимо неке од података у наредних неколико месеци, као што смо објављивали и документе из ‘Панама папира’, ‘Рајских папира’ и других“, навео је Рајл.

Извор: vesti-online, Б92


Напиши коментар