Ћевапи – јело од млевеног меса са посебним местом у традиционалној српској кухињи


Било да је у питању ручак у ресторану или роштиљање у кућном дворишту, ћевапчићи су увек неопходни, јер их готово сви воле, а њихов мирис никога не оставља равнодушним.

Ћевапа има разних, а најпознатији су сарајевски, лесковачки, новопазарски, бањалучки…

Ћевапи су јело које се прави од млевеног меса, које се претходно обликује, а затим баца на роштиљ. Потичу из давнина, када су се могли наћи на свим просторима које су насељавали Турци. Данас, ћевапи заузимају посебно место у традиционалној српској кухињи.

Назив ћевапчићи потиче од старотурске речи кебаб.

Међутим у данашњем турском језику шишкебаб значи ражњић, док би реч за наш ћевап одговарала, турска реч куфте ( ћуфте ).

Сматра се да су најбољи ћевапчићи у Србији из града Лесковца, на југу Србије, који се састоје 100% од телећег меса и сервирају у лепињи.

Занимљива ствар је што само два века уназад нису постојале машине које су служиле за млевење меса. Наиме, тада је било уобичајено исецкати место што ситније, на пању. Веровало се да овако маса за ћевапе остаје сочна и хранљива, која се зачини, а након тога обликује.

Лесковачки ћевапи

Данас постоји много различитих варијанти овог укусног јела. Веома су популарни ћевапи на кајмаку, који се служе у ресторанима, обично уз помфрит и салату по избору. Међутим, ћевапе можете наћи и у готово сваком фаст фуду, где се стављају у лепињу заједно са прилозима.

Од којег меса се праве?

Сваки мајстор чува рецепт као тајну, а постоје и одређене разлике у зависности од тога ко их прави.

Ћевапи се праве од млевеног меса, а најбитнији састојак је јунеће месо, у коју се додају остале врсте, попут јагњетине, овчетине или свињетине. Ипак, постоје мишљења да свињско месо никако не треба да се користи за припрему овог јела. Јасно је да ово зависи од конкретног поднебља, и зато заправо нема правила – свако прави ћевапе на свој начин.

Бањалучки ћевапи

Међутим, око неких ствари постоји сагласност, а то је да месо које се користи треба да буде квалитетно и довољно масно. И док су со и бибер неопходни зачини, избегава се вегета, презле и сви непотребни додаци. Чак ни црни лук се не додаје, јер се он сервира свеже исецкан при сервирању.

Сарајевски ћевапи

Рецепт за савршене ћевапчиће

За припрему савршених ћевапа потребно вам је млевено свеже месо. Идеално би било да имате 400 г јунетине, 400 г овчетине и 200 г свињског меса.

Што се тиче припреме, у води прокувајте зачине: со, бибер, алеву паприку, а по жељи, и бели лук. Када се вода охлади, прелијте месо њом, и оставите да одстоји неко време. Најбитнија је ствар да добро умесите смесу, која треба што дуже да одстоји. После можете додати и малу кашику соде бикарбоне, и не заборавите да опет измесите.

Најбоље је да користите шприц за прављење ћевапчића, а и отвор пластичне флаше може послужити.

Ћевапе можете пржити на роштиљу, или у тигању, а најбитније је да то радите на средњој температури како би били печени и унутра и споља. Ситно исецкани црни лук је увек савршен прилог, и то је све што вам је потребно за савршени ужитак!

На крају било би неправедно не поменути чувени нишки роштиљ. Ако вас пут одведе до Ниша, односно Нишке бање аутор овог текста вам препоручује чувене буцкасте ћевапе у ресторану „Летња позорница“ улица Синђелићева, Нишка бања. Уз њих обавезно узмите препечену лепињу са паприком.


Напиши коментар