Знате ли прави текст песме “Марш на Дрину”


Илустрација: Новости

Чувени „Марш на Дрину“, традиционалну, популарну корачницу, која је постала симбол храбрости српске војске у Првом светском рату, Станислав Бинички је, мало је познато, компоновао у – Ваљеву.

Препознатљиву композицију посветио је првој победи српске војске, која је на Церу до ногу потукла неупоредиво надмоћнију аустроугарску армаду.

Почетком шездесетих година прошлог века настали су стихови Милоја Поповића, новинара и песника, који су често певани уз ову музику. Први их је извео хор KУД „Иво Лола Рибар“ из Београда. Kасније, деведесетих година, кад је бирана химна Србије, у најужем избору био је
– „Марш на Дрину“.

Текст:

„У бој крените јунаци сви
Kрен’те и не жал’те живот свој
Цер да чује твој,
Цер нек види бој
А река Дрина славу, храброст И јуначку руку српског сина.

Пој, пој, Дрино, водо хладна ти
Памти приче кад су падали Памти храбри строј који је
Пун огња, силе, снаге протерао Туђина са реке наше драге.
Пој, пој Дрино, причај роду ми Kако смо се храбро борили
Певао је строј, војев’о се бој крај хладне воде
Kрв је текла крв се лила Дрином због слободе.“

„Марш на Дрину“ припада оном делу наше културне баштине који свременом само добија на вредности. Издржао је различите провере и пустио веома дубок корен. Давно се разлио преко граница Србије, као и Церска битка, која га је породила, находи се у војној и музичкој литератури многих земаља. У разним аранжманима изводи се широм света.

„Марш на Дрину“ постао је толико популаран да је по њему назван чувени филм Жике Митровића посвећен победи српске војске у Церској бици.

Како је настала песма Марш на Дрину и ко су њени најпознатији извођачи (ВИДЕО)

– „Марш на Дрину“ је брзо постао симбол српског јунаштва и победа у Првом светском рату. Уз њега су марширали ратници на Солунском фронту, а током турнеје српске војне музике по Француској достигао је такву популарност да су га интерпретирали и оркестри савезничких армија. У француским новинама тих дана је писало да су у Европи једино две песме од народа прихваћене свим срцем и душом, „Марсељеза“ и „Марш на Дрину“. Дринска дивизија је умарширала 1918. у ослобођени Ниш уз звуке ове композиције – записао је професор Миливоје Павловић.

Доласком комуниста на власт 1945. корачница „На Дрину“ била је прећутно забрањена као националистичка, а поједини хроничари тог времена тврде да се за њено извођење ишло на робију. Бинички је због ове и сличних нумера био „на леду“.

Извор: Новости


Напиши коментар