Лукашенко о НВО: Масакрираћемо сав олош који Запад финансира


Медији тврде да се у Белорусији спроводи репресија над активистима и да је забрањен рад 270 невладиних организација од јула.

Упитан о пребијањима присталица опозиције у белоруским затворима, Лукашенко је признао да се то дешава, али је настојао да релативизује репресију тврдећи да су и полицајци добијали батине.

– Ок. ок. Признајем, признајем. Људи су пребијани у затвору Окрестина. Али било је и претучених полицајаца, а ви то нисте показали – рекао је Лукашенко када је новинар Стив Розенберг покушао да му уручи снимак особа са модрицама након изласка из затвора.

Упитан о репресији над активистима и затирању цивилног друштва, односно о забрани рада 270 невладиних организација од јула, Лукашенко је казао да према њима нема милости.

– Масакрираћемо сав олош који Запад финансира. О, љути сте што смо уништили све ваше структуре, ваше невладине организације, шта год да су, које сте плаћали – одговорио је Лукашенко који је на власти од 1994. године.

Након председничких избора у августу 2020. године, у Бјелорусији су избили масовни антивладини протести, због реизбора Лукашенка који његови противници сматрају нелегитимним.

Лукашенкове снаге су забраниле рад бројним медијима и невладиним организацијама.

Невладине организације као фактор унутрашњег разарања државе

Извор: Дан


Напиши коментар