Радован Караџић у британском затвору готово изопштен, Британци му не дају ни лекара


Не дају му да пребаци новац чак ни са свог рачуна у Хагу, па у кантини не може ништа да купи, не дају му јаче светло у ћелији,

а откако је пребачен на издржавање казне у Великој Британији, први председник Републике Српске Радован Караџић суочава се и са немогућношћу да добије лекара специјалисту који ће га прегледати.

Пуних пет месеци у затвору „Вајт“ чека преглед офталмолога.

Како за „Новости“ каже његова ћерка Соња Караџић Јовичевић, у затворском комплексу постоји медицинска служба и особље је љубазно, али они су немоћни када је неопходан преглед специјалисте или нека од дијагностичких метода.

– Одавно је прошао рок за обавезну контролу код офталмолога, а слабо осветљење у ћелији и у току дана додатно му погоршава вид – каже Соња.

– Месецима чека и решавање проблема са вратним делом кичме, што захтева да се уради ваљана дијагностика, најмање колор-доплер крвних судова врата, као неинвазивна и јефтина метода. Ни то му не дају, иако је преглед брз, једноставан и траје само неколико минута. Како не дају специјалисту, тако нема ни терапије. Остала коју прима је неадекватна и неконтролисана, са неким нуспојавама које он пријављује, али одговора нема.

Соња Караџић указује да су ово само неки од прилога целој серији доказа да Британија није способна да пружи ни основну здравствену заштиту иностраним затвореницима.

Додатне неприлике за Караџића су што је послат далеко од своје земље, па породица и блиски пријатељи не могу да га посећују. За Британију је потребна и виза, затвор је на удаљеном острву, нема директне везе, што све додатно компликује реализацију било какве посете. Практично је изолован и изопштен од цивилизације.

Караџићева ћерка нам каже да му је ћелија мрачни собичак, неуслован и за оставу:

– Нема ни ормар за веш и личне ствари, па је сам од картонских кутија у којима му је допремљено нешто ствари из Хага направио полицу-ормар у којем држи гардеробу, књиге и друге личне ствари. „Вечерње новости“ добија два до три пута месечно по 10-15 бројева одједном и то му је осим неколико контаката телефоном једини прозор у свет. Ипак, више него солидно је информисан о свим дешавањима у свету и код нас, па ме често изненади неким коментаром или питањем.

Караџићу у затвор стижу писма из целог света, а не уручују му само она на којима нису наведени подаци пошиљаоца. Како нам каже Соња, свако писму му причињава велику радост.

Малициозна прича, па извињење

Соња Караџић Јовичевић за „Новости“ је рекла да је њеног оца у британском затвору посетио један страни новинар:

– Он је својевремено направио телевизијску причу о Радовану, али врло малициозно и површно, са бројним предрасудама и осудама. Сада је дошао користећи своје везе при процедури да се лично извини и поново поразговара са значајне временске дистанце и стечене личне зрелости и искуства.

Извор: Новости


Напиши коментар