Тамбурица уписана у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије


Илустрација: Тамбурица фест

На иницијативу Етнолошког одељења Музеја Војводине тамбурашка пракса уписана је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије.

Тако је постала један од 54 елемената у том регистру.

Звуци тамбуре вековима су дубоко уткани у традицију различитих нација на овом поднебљу. Упркос трендовима прихватају их и нове генерације. А да је значајан део баштине овог краја, потврђено је и тиме што је тамбура постала део нематеријалног културног наслеђа Србије.

„Ми тамбураши за тамбуру живимо и од ње живимо. За нас је ово изузетан догађај, историјски од непроцењиве вреднсти јер су институције државе увиделе улогу тамбураштва и музике коју имамо у култури Војводине, Србје и изван граница наше државе“ изјавио Бојан Тренкић, председник Савета тамбурашких друштава Војводине.

Упису у национални регистар нематеријалне ултурне баштине претходило је пар година истраживања које је иницирало и спровело етнолошко одељење Музеја Војводине.

„Ово је значајно јер тамбурашка традиција представља компелксан елемент који овде у континуитету постоји више од 200 година, опстаје прилагођава се и баштине га многе заједнице у својим културним идентитетима, каже Александар Антуновић из етнолошког одељење Музеја Војводине.

„Мере заштите подразумевају документовање, важно је да знамо како је било у прошлости важно и како је данас да бисмо пратили промене“ истиче Данијела Филиповић из Центра за нематеријално културно наслеђе Србије.

Као део нематеријаног наслеђа тамбура ће бити и на прави начин промовисана у будућности.

Следеће године ћемо имати значајан догађај у склопу ЕПК, биће представљена раритетна тамбурица која је чудом остала сачувана а верујемо да је најстарија“ каже Тијана Станковић Пештерац, директорка музеја Војводине.

Иначе, 54 елемента налази се у Националном регистру нематеријслног културног наслеђа Србије и сви би потенцијално могли да се нађу и на Унесковој листи, али то зависи од даљих одлука и процедура.

Извор: РТВ


Напиши коментар