103. годишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији


Велика народна скупштина Војводине од 25. новембра 1918. године

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић, заједно са представницима Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године

и Савеза бачких Буњеваца положили су венце од ловоровог листа на Спомен – плочу која се налази на Тргу слободе поводом обележавања 25. новембра 1918. године, када је Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање донела одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Традиционално обележавамо 103. годишњицу од присаједињења Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији и одлуку која је донета у Руми дан раније, 24. новембра, када се Срем директно присајединио матици, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Ти датуми, не само да су обележили 20. век, него су круна нечега што је стварано много деценија и векова раније. Одлука донета 25. новембра 1918. године је променила ток историје у правом смеру, захваљујући мудром и исправном размишљању наших предака, истакао је Вучевић.

„Захвалан сам Удружењу потомака славних бораца који су војевали битке почетком 20. века, а ту су наши пријатељи из Савеза војвођанских Мађара који са нама увек обележавају овај важан датум“ наводи Вучевић и додаје „Поносни смо на нашу историју, чувамо је и сматрамо да треба још више да радимо на култури сећања“.

Жао ми је што сећање на тај историјски важан датум није више присутно у српском народу, јер он није само регионални празник, већ велики догађај за целокупан српски народ без обзира на то где он живи, истиче Вучевић.

Пре више од једног века, Велика народна скупштина је донела велику одлуку, а посебно смо поносни на то што су на тој скупштини жене имале изборно право, што је био раритет тада у Европи. Честитам свим грађанима у Републици Србији велики празник 25. новембар, посвећен том датуму 1918. изјавио је градоначелник Вучевић.

Председник Удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године – Нови Сад Горан Максимовић је нагласио да се тог 25. новембра 1918. године догодила највећа победа српског народа и војске.

Ми смо изузетно поносни на тај дан и са великим пијететом га прослављамо. Српски народ је у том крвавом рату доживео невиђену голготу, а сходно томе, овај датум се може назвати „васкрсом Србије“ – рекао је Горан Максимовић.

У 18 часова, у Српском народном позоришту у Новом Саду председник Покрајинске владе Игор Мировић обратиће се на Свечаној академији поводом 25. новембра – Дана присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Извор: РТВ


Напиши коментар